FOTO: glassrpske

Iako se zatvorenice u Srpskoj tretiraju kao osjetljiva kategorija, iza rešetaka su pokazale da mogu biti jači pol kada je potrebno. One su za vrijeme restrikcija zbog pandemije virusa korona, za razliku od muških osuđenika, tješile najmilije, koji su bili zabrinuti za njih.

 
Pomoćnica direktora za tretman zatvorenika u Kazneno-popravnom zavodu poluotvorenog tipa u Istočnom Sarajevu Branka Zubić kazala je za “Glas Srpske” da je u tom periodu svima bilo teško jer nije bilo posjeta, ali da su žene to prihvatile na zreliji način.
 
- Tokom pandemije žene su telefonom tješile svoje najbliže govoreći da im je dobro i da se ne brinu. Kazivale su im da je bitno da su zdrave, da imaju šta da jedu i da im vrijeme prolazi u radu - ispričala je Zubićeva o situaciji u jedinom zatvoru za žene u Srpskoj.
 
Dodala je da su zatvorenice najbliže hrabrile riječima da će sve brzo proći, dok su muškarce tješili njihovi članovi porodice.
 
- Naravno, ovo nije samo do pola, nego do strukture ličnosti i kako se pojedinci nose sa problemima - istakla je Zubićeva.
 
Ona je kazala da su žene koje izdržavaju kazne posebno osjetljiva kategorija zato što su često stub porodice i iza sebe ostavljaju djecu.
 
- Njihov odlazak često dovodi opstanak porodice u pitanje, a ne treba zaboraviti ni ulogu majke - pojasnila je Zubićeva, dodavši da su naročito osjetljive trudnice koje su osuđene na zatvorsku kaznu.
 
Kako je kazala, boravak u Zavodu sa djetetom podrazumijeva poseban pristup.
 
- Za trudnicu koja je došla na izdržavanje kazne, a podrazumijeva se da će se poroditi u Zavodu, priprema se poseban tretman. Nakon porođaja u bolnici, zatvorenica se sa bebom vraća u zatvor u posebnu prostoriju koja je prilagođena majci i djetetu - ispričala je Zubićeva. 
 
Kako je pojasnila, obezbijeđeni su im krevetac, pelene, obavezna zdravstvena njega, ali i sve ostalo što je potrebno novorođenčetu i majci.
 
- Nastojimo da imitiramo normalne uslove onoliko koliko je to moguće u zatvoru - kazala je Zubićeva.
 
Iako su se ove zatvorenice ponašale zrelije u teškim trenucima, ne treba zaboraviti da su neke od njih odgovorne  za teška krivična djela.
 
U ovom zatvoru, koji je poznatiji pod nazivom “Kula”, prema podacima Ministarstva pravde RS trenutno je na izdržavanju kazne 11 zatvorenica, od kojih je pet osuđeno za ubistvo, a jedna od njih je odgovorna i za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina.
 
- Dvije zatvorenice su na izdržavanju kazne zbog šverca narkotika, dok su po jedna u zatvoru zbog krivičnih djela protivpravno lišenje slobode, nasilje u porodici, te organizovani kriminal - kazali su u Ministarstvu pravde.
 
Zatvorenica kojoj je izrečena najviša zatvorska kazna u “Kuli” mora provesti 17 godina zbog teškog ubistva, osuđena za obljubu djeteta sedam godina, dok su na najkraće kazne od po dvije godine osuđene dvije žene zbog šverca narkotika i protivpravnog lišenja slobode.
 
 Radni dan
 
Prema riječima Branke Zubić, zatvorenice kojima to zdravlje dopušta rado se late posla.
 
- Imamo zatvorenicu kojoj je radni dan kratak i kako sama kaže, i 24 časa su joj malo. Radi u plasteniku, a istovremeno sprema i izložbu torbi koje šije - kazala je Zubićeva, dodajući da ostale, osim u plasteniku, rade i u zavodskoj kuhinji, restoranu ili vešeraju.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )