FOTO: null

Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantovana materica od preminule donorice.

Kako javlja Gardijan, ovo je prvi takav uspješan zahvat.

Ljekari su ranije u zemljama poput Švedske i SAD-a uspješno transplantovali materice od živih donora, a nakon tih transplantacija žene kojima su materice transplantovane su rađale djecu.

Značajan napredak
Kako piše Gardijan, u ovom slučaju stručnjaci kažu da se radi o značajnom napretku, jer je prvi put rođeno dijete nakon što je transplantovana maternica od preminule donorice.

Ljekar koji vodi ovo istraživanje pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

"Kod preminulog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po donora. Osim toga, manji su i troškovi jer nema hospitalizacije, a ni jako duge operacije donora", poručio je doktor Dani Ejzenberg sa Univerziteta u Sao Paulu, koji vodi ovo istraživanje.

Ejzenberg je rekao da je i sam pronalazak živih donora jako težak i logistički izazovan.

Materica uklonjena nakon rođenja djeteta
Gardijan javlja i kako ovo nije prva transplantacija materice s preminulog na živućeg donora, ali napominju kako je ovo prvi slučaj u kojemu je nakon transplantacije s preminulog donora rođeno dijete. Tim ljekara je rekao da je rođena djevojčica koja je zdrava i koja se normalno razvija.

Materica je transplantovana iz tijela žene koja je preminula od izlijeva krvi u mozak. Imala je 45 godina i do tada je rodila troje djece. Primatelj organa bila je 32-godišnja žena koja je rođena bez materice, prenosi Index.hr. Ona je već mjesec dana nakon transplantacije dobila prvu menstruaciju, a nakon sedam mjeseci došlo je do umjetne oplodnje. Trudnoća je prošla normalno, a dijete je rođeno carskim rezom.

Nakon rođenja djeteta, materica je uklonjena iz tijela žene kojoj je donirana u istom zahvatu u kojemu je dijete rođeno carskim rezom. Ljekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da tijelo ne bi odbacilo transplantovani organ.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )