FOTO: pixabay

ŠANGAJ - Pojava koronavirusa i njegovo brzo širenje doprinijeli su brzom rastu cijena hrane.

Prema Nacionalnom uredu za statistiku, skoro sve namirnice u Kini su poskupile za 5,4 odsto u januaru.

Ovo je najveća brzina rasta cijena od oktobra 2011. kada se ova zemlja mjesecima borila s inflacijom.

Najviše je poskupila hrana, a svinjsko meso, koje je glavna namirnica u ishrani Kineza, dostiglo je prilično visoku cijenu zbog svinjskog gripa, zbog čega je za čak 116 procenata skuplje nego prošle godine. Cijene povrća su skočile za 17 odsto.

Osim toga, zdravstvena njega je skuplja za 2,3 odsto, a cijene odjeće za 0,6 procenata. Prema Nacionalnom uredu Kine, koronavirus, od kojeg je umrlo više od 900 ljudi, znatno je uticao na skok cijena.

Njegovo izbijanje poremetilo je proizvodnju i transport hrane, naročito otkad je nekoliko kineskih gradova u izolaciji, kako bi se sprečilo njegovo širenje.

Značajan faktor je prekomjerna kupovina kojoj su pribjegli mnogi kako bi stvorili zalihe osnovnih potrepština u strahu da će dug vremenski period biti zatvoreni u kućama.

Analitičari očekuju da će inflacija u februaru malo popustiti, ali se očekuje da će se globalno poskupljenje održati iznad četiri odsto zbog koronavirusa i niza problema koje on uzrokuje, prenosi Klix.

Vlada Kine, svjesna visine inflacije, objavila je da će pojačati uvoz mesa i svakodnevnih namirnica, kao i da će pustiti u promet 90.000 tona svinjetine i 43.000 tona povrća iz svog centralnog rezervoara.

Od Pekinga se zahtjeva da normalizuje cijene namirnica i medicinskog materijala ohrabrivanjem kompanija da pojačaju proizvodnju i sprovođenjem drugih mjera za zaustavljanje rasta cijena.

Krajem januara, supermarket u Šangaju je kažnjen s 290.000 dolara nakon što je povećao cijenu povrća za 692 odsto, dok je u Džengdžouu, gradu u centralnoj Kini, supermarket kažnjen sa 71.600 dolara zbog toga što su u njemu kupus prodavali za dva dolara po kilogramu.

Vrhovni sud u Kini najavio je nedavno da će podizanje cijena moći da bude kažnjivo i kaznom zatvora.

Koronavirus je značajno uticao na novčanik kineskih kupaca, koji je već bio tanak. Cijene hrane su rasle od prošle godine, uglavnom zbog svinjskog gripa koji se raširio među kineskim svinjama, a koronavirus je dodatno povećao skok i tako ozbiljno uzdrmao ekonomiju ove zemlje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )