FOTO: Srpska Info

Državljanka Srbije iz Banje Koviljače i njen suprug, porijeklom iz Indije, nalaze se u karantinu u indijskoj državi Goi, zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom.

Bračni par je, naime, doputovao iz Kine u Gou na more, kada je muškarac primjetio određene zdravstvene tegobe, zbog čega je sam došao u bolnicu. I ona i suprug rade u jednoj školi blizu Šangaja, a u Gou su došli na odmor.

– Njenog supruga je boljelo grlo, te se uspaničio i sam prijavio nadležnoj ljekarskoj službi. Došli su sanitetom po njih i sproveli ih u najbližu bolnicu, gdje su im uzeli bris grla – kaže izvor Blica i dodaje da će rezultati biti u toku današnjeg dana.

Inače, kako nemaju nikakve simptome koji bi mogli konkretno ukazati na zaraženost koronavirusom, tamošnji ljekari su gotovo sigurni da je u pitanju obična prehlada.

– Srpkinja i njen suprug zaposleni su u školi blizu Šangaja, daleko od Vuhana. U školi niko nije zaražen, tako da, ako i rezultati brisa potvrde da supružnici ne boluju od koronavirusa, sutra će biti vraćeni u hotel – priča izvor.

Ipak, prevencije radi, dok ne stignu rezultati, oboje su u bolnici. Ovo bi, inače, bio prvi slučaj ovog virusa u Indiji.
– Pacijent pokazuje simptome koronavirusa, poput suvog i bolnog grla. On je bio u kineskom gradu koji je udaljen oko 750 kilometara od Vuhana, i pratimo njegovo stanje. Uzeti su svi neophodni uzorci za analizu – saopštili su indijski zvaničnici.

Istovremeno, ostali državljani Srbije koji su u vrijeme epidemije virusa boravili u Vuhanu i okolini, polako napuštaju kontaminirano područje. Srpski student V. V. sletio je u utorak uveče na beogradski aerodrom “Nikola Tesla”, a samo nekoliko časova prije nego što je kineski grad Vuhan stavljen pod karantin, on je otišao u drugi grad i tako izbjegao da tamo ostane “zarobljen”. Nakon dolaska na aerodrom uslijedila je kontrola, a tek sat i po kasnije, kada je ustanovljeno da nije zaražen koronavirusom, mogao je da se pozdravi sa najdražima i ode kući.

Međutim, još troje srpskih državljana trenutno je u Vuhanu. Nezvanično, oni bi u Beograd mogli da slete u subotu, avionom koji su omogućile francuske vlasti, prije svega za svoje državljane.

– Ambasada Francuske u Pekingu uspjela je da sa kineskom stranom dogovori evakuaciju svojih državljana avionom. U planu su dva aviona. Prvi avion bi sletio u četvrtak, a drugi najvjerovatnije u subotu. Prioritet će biti dat francuskim državljanima, njihovim porodicama, a drugi avion bi preuzeo ostale evropske državljane. Srpski državljani, njih troje, eventualno bi mogli da budu među putnicima drugog aviona. Od francuske strane saopšteno je, između ostalog, da je poželjno da srpski državljani imaju regularni boravišni status u Kini, odnosno urednu vizu, i da su u prednosti ukoliko nemaju članove porodica da sa njima putuju – kaže izvor upućen u dešavanja.

Više zaraženih nego tokom epidemije SARS
Broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom prevazišao je cifru oboljelih u epidemiji SARS koji je Kinu pogodio 2003. godine. Prema podacima kineske Nacionalne zdravstvene komisije, potvrđena su 5.974 slučaja zaraženih koronavirusom, dok su 132 osobe umrle. Od utorka, broj zaraženih je povećan za 1.500, što je više od 30 odsto, napominje Si-En-En. Kako se podsjeća, tokom epidemije SARS bilo je 5.327 potvrđenih slučajeva zaraženih, dok je 349 osoba umrlo.

Van Kine oboljelo je 70 osoba u 19 država, od kojih je najmanje pet u SAD. Nekoliko zemalja već je preduzelo mjere evakuacije svojih državljana iz Vuhana, prestonice kineske provincije Hubej, poput SAD i Japana, dok Australija, Novi Zeland, Južna Koreja, Francuska, Velika Britanija i Indija to namjeravaju da preduzmu u skorije vrijeme.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )