FOTO: srpskainfo.com

Zbog pandemije koronavirusa koja ne jenjava naučnici upozoravaju da ćemo možda morati živjeti na socijalnoj distanci godinu ili više.

Istraživači kažu da se suočavamo s groznim izborom: “vježbati” socijalno distanciranje mjesecima ili godinu ili pustiti stotine hiljada ljudi da umru.

Život u Americi i u mnogim zemljama svijeta drastično se mijenja. Fizički smo udaljeni od svojih najdražih, izbjegavamo svoja omiljena javna mjesta, a mnogi su zabrinuti zbog finansija ili su bez posla.

Odgovor na pandemiju COVID-19 prožima svaki aspekt života i željno isčekujemo da se ova situacija što prije okonča. Ali ova se borba možda neće završiti za nekoliko mjeseci, godinu ili čak i više, Klix.

Stručnjaci za javno zdravstvo vjeruju da je socijalno distanciranje najbolji način za sprečavanje zaista strašne krize. Zdravstveni sistemi pretrpani su teškim slučajevima COVID-19, ljudima koji zahtijevaju ventilatore i ICU krevete čiji je broj sada ograničen.

– Neki mogu pogledati i reći, možda smo malo predaleko otišli – rekao je dr Anthony Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergijske i zarazne bolesti i član Radne grupe za koronavirus Bijele kuće, na konferenciji za novinare Bijele kuće koja je održana u ponedjeljak.

Adam Kučarski, epidemiolog iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu i autor knjige o širenju epidemije “The Rules of Contagion”, kaže da je istina da će se nastaviti širenje koronavirusa dok se ne pronađe vakcina koja će ga zaustaviti.

– Ako mislite da ćete riješiti problem zatvaranjem škola i restorana na nekoliko sedmica i vraćanjem normalnom životu, to se neće dogoditi – rekao je Kučarski i dodao da je “glavna poruka koja ne dolazi do dovoljnog broja ljudi, koliko dugo se možemo boriti s ovim”.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )