FOTO: Pixabay

Tokom prošle godine temperaturni rekordi padali su jedan za drugim širom svijeta. Prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji, 2023. bila je najtoplija godina zabilježena. Saučesnik za visoke temperature bio je – uz zagrijavanje atmosfere izazvano ljudskim djelovanjem – i vremenski fenomen El Niño.

Dok se atmosfera polako hladi, meteorolozi predviđaju da se El Niño već bliži kraju. Nakon kratkotrajne neutralne vremenske faze, zamijeniće ga drugi vremenski fenomen: La Niña. Očekuje se da će se pojaviti između juna i avgusta, piše Reuters, a prenosi N1 Slovenija.
 
Šta je La Niña?

Zajedno sa El Niñom, ovi fenomeni označavaju fluktuacije temperature gornjih slojeva vode u srednjem i istočnom dijelu Tihog okeana. Prelaz u La Niña, odnosno hladniju fazu, znači promjenu rasporeda padavina, putanje ciklona i smanjenje globalnih temperatura, rekao je za N1 Sloveniju meteorolog Blaž Šter iz Agencije za okolinu.
 
La Niña obično uzrokuje upravo suprotne vremenske obrasce od El Niña uključujući i aktivniju sezonu uragana s Atlantika, piše CNN. Uslovi La Niñe ispunjeni su, na primjer, 2020., tokom najaktivnije atlantske sezone uragana u zabilježenoj istoriji.
 
Prema Šterovim riječima, još je prerano prognozirati hoće li ovogodišnja La Niña biti jednako ekspresivna. U svakom slučaju, temperature će biti niže, a toplotni rekordi manje izraženi, naglasio je. No, zahlađenje koje donosi La Niña biće samo privremeno jer je to ciklički fenomen: “Sljedeći El Niño donijeće još više temperature na Zemlji.”
 
Budući da La Niña izvire u Tihom okeanu zemlje Balkana su daleko od nje pa neće biti uočljivijih uticaja. Najviše će biti pogođene zemlje kao što su Australija, Indonezija, Južna i Srednja te dio Sjeverne Amerike.
 
“U principu, El Niño je napravio više problema s vremenom na ovim područjima, pa očekujemo da će se dolaskom La Niñe situacija globalno smiriti”, rekao je Šter.
 
Jedan od pet najjačih fenomena ikad

Karta La Niñe iz 2007. takođe ilustruje kako zahlađenje i popratne vremenske pojave imaju najveći uticaj na mjesta bliže ekvatoru.

 
El Niño koji je u toku započeo je prošlog juna i dosegao vrhunac u decembru, a ući će u istoriju kao jedan od pet najjačih takvih fenomena ikada, navodi Reuters.
 
Koliko će trajati La Niña, Šter za sada nije mogao reći, no rekao je da pojave poput El Niña i La Niñe obično traju nekoliko mjeseci, pola godine ili godinu dana, a pritom njihov intenzitet dosta varira.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )