FOTO: pixabay

BRISEL – Više od 20.000 web stranica zatvoreno je zbog prodaje krivotvorene robe širom EU i zapadnog Balkana.

U sklopu zajedničke akcije Europola, Eurojusta, Interpola i nacionalnih centara za kontrolu intelektualnog vlasništva pod nazivom IOS, zatvoreno je 21.910 web lokacija koje nude nepostojeće ili krivotvorene proizvode za internet prodaju.

Zaplijenjeni su različiti proizvodi: od krivotvorenih farmaceutskih proizvoda, preko piratskih filmova ili softvera, do ilegalnog prenosa TV signala i muzike, vrijednog više od 2,5 miliona evra.

Zaplijenjeno je 22.614 kozmetičkih proizvoda, 22.042 dodataka za mobilne telefone, 69.657 bočica parfema, 8.929 komada odjeće, 7.480 kutija deterdženta i 4.800 kutija kondoma.

Operacija je izvedena u 26 zemalja širom svijeta – od toga 15 u EU i tri u regiji: Albaniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Ovo je 11. operacija u okviru operacije IOS, koja je započela 2014. godine u sklopu napora vlasti da “Internet učine sigurnijim mjestom”.

Pored policijskih i pravnih mjera, Ured EU za intelektualno vlasništvo provodi kampanju za informiranje građana o rizicima i načinima kako se zaštititi od kupovine krivotvorenih proizvoda putem interneta, pod nazivom “Don’t F *** (ake)Up”. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )