FOTO: blic.rs

Subota uoči praznika Cvijeti posvećena je mališanima. Evo koji se običaji vezuju za ovaj veseli, dječji praznik...

Praznik koji se u srpskom narodu obilježava običajima koji odišu srećom i dobrim raspoloženjem, pored Vskrsa i Božića, jeste Lazareva subota ili Vrbica.

Tada se u pravoslavne hramove unose grane vrbe koje se blagosiljaju i potom podijele narodu i djeci, a simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Sa grančicama u rukama, vjenčićima na glavi, djeca sa roditeljima i sveštenicima, kreću oko hrama, uz pjevanje tropara Lazareve subote.

Za taj ritual djeca se svečano obuku, a oko vrata im se okače mala zvnoca na trobojci, koja simbolizuju pobjedu nad smrti, jer je tog dana Isus umrlog prijatelja Lazara oživio.

Grančice vrbe dobijene u crkvi se odnose kući i stavljaju pored ikone i kandila. U narodu postoji vjerovanje da one mogu da otjeraju bolest i sva druga zla.

Takođe, postoji običaj po imenu Lazarice, kada djevojke okićene vrbovim granama, idu od kuće do kuće i pjevaju pjesme koje prizivaju zdravlje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )