FOTO: Nezavisne

Transverzalni mijelitis, upalne promjene na kičmenoj moždini kod jednog ispitanika povod su privremenog prekida treće faze ispitivanja jednog od favorita za vakcinu protiv novog korona virusa, prenosi u srijedu BBC.

Univerzitet Oksford objavio je da je privremeno prekinuo ispitivanje vakcine koje razvija u saradnji s farmaceutskim divom "AstraZenecom" zbog bolesti ispitanika u Britaniji, odnosno zbog toga što je imao moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu.

"AstraZeneca" opisala je prekid kao "rutinski", a bolest kao "neobjašnjenu".

Ishodi ispitivanja raznih mogućih vakcina širom svijeta prate se pažljivo, a vakcina "AstraZenece" i Oksforda smatra se snažnim kandidatom u globalnoj utakmici.

Nakon uspješne prve i druge faze ispitivanja pojačane su nade da bi ta vakcina mogla biti jedna od prvih na tržištu.

Treća faza ispitivanja proteklih sedmica obuhvatila je oko 30.000 ispitanika u SAD, Velikoj Britaniji, Brazilu i Južnoj Africi. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se efikasnost vakcine i njena sigurnost, odnosno ima li negativne posljedice na zdravlje i obuhvata hiljade ispitanika i može trajati nekoliko godina.

"New York Times" je prenio da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio transverzalni mijelitis, upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije.

Uzrok bolesti kod tog ispitanika još nije otkriven, ističe list, i sad bi se nezavisnom istragom trebalo utvrditi postoji li kakva veza s ispitivanom vakcinom.

Direktor fondacije "Welcome Trust" Džeremi Farar, stručnjak za zarazne bolesti, kaže da su privremeni prekidi ispitivanja vakcine uobičajeni i ističe da je važno ozbiljno tretirati svaku moguću nepoželjnu reakciju na vakcinu, kao i da taj nadzor bude nezavisan.

"Ključno je da se svi podaci objave otvoreno i transparentno, jer javnost mora imati potpuno povjerenje da su vakcine sigurne i efikasne te da će, na kraju, dovesti do završetka pandemije", dodaje Farar.

Američki predsjednik Donald Tramp kazao je da želi vakcinu prije američkih predsjedničkih izbora 3. novembra, a njegove riječi pojačale su zabrinutost da bi politika prevladala nad bezbjednošću u trci za razvoj vakcine.

Sličnu zabrinutost stručna javnost je iznijela i nakon objave ruskog predsjednika Vladimira Putina da ta zemlja ima prvu vakcinu na svijetu koju su već neki dobili i to prije nego što je provedena treća faza ispitivanja.

U utorak devet institucija odnosno kompanija koje razvijaju vakcinu protiv korona virusa javnim obvezivanjem na poštovanje svih naučnih i etičkih standarda u razvoju vakcine pokušale su uvjeriti javnost da neće podleći pritiscima u potrazi za vakcinom.

"AstraZeneca" je među njima, a tu su i farmaceutski divovi poput "Johnson & Johnsona", "BioNTecha", "GlaxoSmithKlinea", "Pfizera, Mercka", "Moderne", "Sanofija" i "Novavaxa".

180 kandidata za vakcinu

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), gotovo 180 kandidata za vakcinu u raznim je fazama testiranja širom svijeta, ali niko još nije završio kliničko ispitivanje.

Organizacija je objavila da ne očekuje da će vakcina ispuniti njene standarde za efikasnost i sigurnost kako bi bila odobrena ove godine zbog vremena koje je potrebno za ispitivanje.

Drugi put prekinuto ispitivanje

"BBC" navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje gvakcine Oksforda i "AstraZenece" prekinuto od aprila kada su prvi dobrovoljci počeli primati vakcinu.

Portparol Univerziteta Oksford kaže:

"U velikim ispitivanjima bolesti se slučajno događaju, ali moraju se nezavisno analizirati kako bi se svaki slučaj pažljivo proučio".

Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja vakcine donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, ali do tada su sve daljnje vakcinacije u svim zemljama u kojima se ta vakcina testira privremeno obustavljena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )