FOTO: nezavisne.com

Srbi su negodovali i suprotstavili se nakon što su kosovska policija i carinici upali u privatnu apoteku "Lila" u Kosovskoj Mitrovici, pošto u gradu inače imamo problema pri snabdevanju lekovima. Došlo je do međusobnog sukoba, tokom kojeg su upotrebljeni suzavac i šok-bombe. Nakon nemilih scena, srpski narod sigurno neće spavati normalno.

Izjavila je to za "Nezavisne novine" Ivana Vanovac, novinarka Radija Mitrovica sever, koja nam je detaljno objasnila sve što se danas dešavalo na mitrovičkim ulicama, a osvrnula se i na dramatične scene u Zvečanu, gdje je u leđa ranjen mještanin Srećko Sofronijević (36).
 
"Nešto pre devet sati, na jednoj od većih gradskih raskrsnica u Kosovskoj Mitrovici, nedaleko od Srednje tehničke škole 'Mihailo Petrović Alas', u čijoj zgradi imate četiri škole s velikim brojem đaka, te dva fakulteta, predstavnici kosovske carine i interventne policije ušli su u apoteku 'Lila'. Dakle, ne radi se o ROSU jedinicama niti specijalcima kosovske policije na tom mestu, ali ne isključujem mogućnost da ih je bilo na drugim lokacijama u gradu", rekla je Vanovčeva za "Nezavisne".
 
Prema njenim riječima, vrlo brzo nakon toga tu su se okupili građani te je došlo do njihovog negodovanja zbog intervencije u apoteci, u gradu gdje inače srpski narod ima problem sa snabdijevanjem lijekovima.
 
"Da bismo se snabdevali lekovima, mi smo osuđeni na privatne apoteke. Ukoliko bi došlo do njihovog zatvaranja ili ako zbog nameta cene lekova odu gore bili bismo u velikom problemu. Dakle, građani su se tu okupili, bili su izrevoltirani i suprotstavili su se policiji i carinicima. Krenula je gužva i upotrebljeno je mnogo dimnih bombi, šok-bombi, suzavaca", precizirala je Vanovčeva.
 
Direktan razlog današnjeg negodovanja, dodaje, jeste upad kosovskih organa u lokalnu apoteku, ali ih je i odranije jako mnogo, te se samo nižu jedan za drugim.
 
Nakon otprilike sat do sat i po, prema njenim riječima, carinici i policajci su se povukli s te lokacije, s tim što je u međuvremenu zapaljen jedan audi, a nezvanično, u pitanju je službeno vozilo Carine. Ističe da je novinarima bio onemogućen rad te im je policija zabranjivala i snimanje.
 
Bilo je tu, dodaje, i ekipa Vatrogasne jedinice i Doma zdravlja, te je moguće da je bilo i povrijeđenih, ali to ne može da se poredi s incidentom koji se ubrzo dogodio u Zvečanu, gdje je ranjen mještanin Srećko Sofronijević (36).
 
"Najteže povrijeđeni je u jedinici intenzivne nege. On je upucan s leđa vatrenim oružjem u predelu desne lopatice, koja mu je potpuno polomljena, ima povredu krvnih sudova vrata i metak mu je izašao na prednju stranu vrata", rekao je Zlatan Elek, direktor KBC Kosovska Mitrovica, te dodao da je u jučerašnjim događajima na sjeveru KiM deset povrijeđenih osoba, mada pojedini mediji tvrde da su povrijeđene na desetine Srba. Kako javljaju agencije, Sofronijević je ranjen nakon što su kosovski policajci otvorili vatru na narod koji se okupio da odbrani svoj grad, dok je u Zvečanu zalutali metak pogodio i kuću srpske porodice u kojoj je bila i tromjesečna beba.
 
"U Prištini, Peći i u južnom dijelu Kosovske Mitrovice u toku je akcija na suzbijanju šverca ilegalne robe, dok je obustavljena u sjevernom dijelu grada na Ibru nakon sukoba policije i građana", saopšteno je iz Kosovske policijske službe.
 
Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je popodne u Rašku, gdje je došao da sasluša predstavnike Srba na KiM o dešavanjima i da se dogovore šta će dalje.
 
"Pred nama je težak period. Biće ogromni pritisci na Republiku Srpsku. Najmoćnije zemlje sveta tražiće nestanak Republike Srpske pre proleća, a sve to pada na pleća Srbije", rekao je Vučić i dodao da je uvijek tražio rješenje koje ne bi ugrozilo čitav srpski narod i čitavu Srbiju, kao i da je cijela Srbija pomagala sjeveru Kosmeta i cijelom KiM.
 
"Tri razloga postoje zašto ovo rade. Prvi je - jer je to želja velikih sila i to ne samo nezavisno celovito Kosovo nego i slabljenje Srbije", rekao je Vučić.
 
Podsjetio je i da je došao jer je obećao da neće dozvoliti novi pogrom nad Srbima, ali i dodao da je razumio odluku Srba da se brane, kao i da nije za sukobe.
 
"Branićemo se svim raspoloživim", poručio je na početku sastanka Goran Rakić, predsjednik Srpske liste, te dodao da sljedeći put, ako se ovako nešto desi, neće ostati na ovome, već će se Srbi braniti.
 
Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da međunarodna zajednica mora da preduzme najoštrije mjere da se prekine s jednostranim potezima koji će cijeli region dovesti pred situaciju - rat ili mir. Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je jučerašnja akcija kosovske policije bila usmjerena protiv švercera u Prištini, Peći i u sjevernom i južnom dijelu Kosovske Mitrovice.
 
Žozep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, poručio je da incidenti na sjeveru Kosova odmah moraju biti prekinuti i naveo je da sva otvorena pitanja moraju da se rješavaju kroz dijalog.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )