FOTO: Avaz.ba

Jeza i strah uvukli su se u građane BiH nakon još jednog ubistva policajca.

Slađenko Tubin, pripadnik MUP-a RS, četvrti je policajac koji je likvidiran na dužnosti u posljednjih šest mjeseci.


 
On je usmrćen tokom intervencije, a iz puške ga je likvidirao Marko Šabić, koji je prije toga nožem povrijedio oca i prijetio smrću svojoj supruzi.

Tajna istraga

Crna statistika otvorena je zločinom u sarajevskom naselju Alipašino Polje kada su 26. oktobra prošle godine tokom patroliranja izrešetani pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović.

Ovo ubistvo ima potpis organiziranog kriminala, a istraga se vodi u strogoj tajnosti. No, detalji koji cure u javnost kažu da su tragovi koje istražitelji imaju poprilično hladni. Stoga su za sada u fokusu istrage automafijaši Srećko Trifković, Nedjeljko Lizdek, Stefan Samardžija i Miloš Obradov. Niko zvanično nije optužen, premda su kradljivci automobila pritvoreni. Osim povezanosti s ubistvom sarajevskih pozornika, njih istražuju i druge policijske agencije, prvenstveno MUP RS, zbog nerazjašnjenih likvidacija u kriminalnim krugovima.

U februaru je uslijedio novi šok... Serijski ubica Edin Gačić mučki je usmrtio Mahira Begića, pripadnika Federalne uprave policije, koji je osiguravao objekt za obuku policijskih kadrova u Suhodolu kod Tarčina.

Bez motiva

Begić je ubijen bez posebnog motiva, a prije njega Gačić je iz šmajsera likvidirao Sauda Sultanića u njegovoj prodavnici u Konjicu. Nakon toga uslijedila je bjesomučna potraga za njim, a grad je strahovao sve dok ga sarajevski specijalci nisu locirali i likvidirali u vrletima blizu Lepenice kod Kiseljaka. Tada je lakše ranjen jedan specijalac.

Psihopati i organizirani kriminal 

Ubistva policajaca Begića i Tubina počinile su osobe koje imaju historiju liječenja u psihijatrijskim ustanovama. Gačić je, za razliku od Šabića, iza sebe imao tri ubistva na duši, a na slobodi se našao nakon izdržane zatvorske kazne.

Tubićev ubica imao je iza sebe mnoštvo prijava za nasilje u porodici, a u krivičnom dosjeu stoji da je terećen za napad na policajca ispred Policijske stanice u Prijedoru. Iza slučaja likvidacije sarajevskih policajaca, prema svemu sudeći, stoji organizirani kriminal, jer su istražitelji na licu mjesta pronašli minimalan broj tragova.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )