FOTO: null

SARAJEVO - Građani BiH u jeku pandemije virusa korona bezuslovno mogu da putuju u Tursku, Srbiju i Bugarsku, dok im je za putovanje u Albaniju, neophodna samo potvrda o raspoloživosti smještaja tokom boravka u ovoj zemlji.

Podaci su ovo Ministarstva inostranih poslova BiH, koje je za "Nezavisne" navelo da bh. građani prilikom putovanja u navedene zemlje nisu dužni da imaju negativan test na virus korona niti da idu u izolaciju.

"Za ulazak u Srbiju nema ograničenja niti je potreban negativan test, a naši državljani mogu bez ograničenja putovati i u Tursku, gdje su otvoreni svi granični prelazi u vazdušnom, drumskom i morskom saobraćaju. Nakon slijetanja u Tursku obavezno će se svima mjeriti temperatura. Testovi će se besplatno obavljati svima koji pokažu simptome", naveli su u ovom ministarstvu.

Dodali su da su ponovo uspostavljeni letovi na relaciji Istanbul - Sarajevo.

Bh. građanima dozvoljen je ulazak i tranzit u Bugarsku, ali ako građani BiH dolaze sa prostora Švedske, UK, Sjeverne Irske i Portugala, s ciljem ostanka u Bugarskoj, obavezna je izolacija od 14 dana.

"Ako državljani BiH iz ovih zemalja tranzitiraju kroz Bugarsku zbog povratka u BiH, izolacija nije potrebna", rekli su u nadležnom ministarstvu za "Nezavisne".

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori, građani BiH mogu da uđu uz negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

"Pored toga, pri ulasku u Sjevernu Makedoniju neophodna je i popunjena izjava sa ličnim podacima o mjestu i vremenskom periodu boravka", naveli su u ovom ministarstvu.

Dodali su da pri ulasku u Crnu Goru državljani BiH mogu priložiti i ELISA test na kovid-19, koji je uradila akreditovana laboratorija.

Ulazak bh. državljana na područje zemalja EU i šengenskog prostora je i dalje zabranjen, izuzev u slučajevima kada građani iz BiH imaju valjan pravni osnov, kao što je viza D, boravišna ili radna dozvola.

Savjet EU u petak je objavio ažuriranu listu trećih zemlja čijim građanima je dozvoljeno putovanje u EU od 1. avgusta, na kojoj se ponovo ne nalazi nijedna zemlja sa zapadnog Balkana, uključujući BiH, a u odnosu na listu od prije dvije nedjelje, uklonjen je i Alžir.

"Prema raspoloživim informacijama, državljani BiH mogu putovati u Hrvatsku pod uslovom da na web-stranici entercroatia.mup.hr popune odgovarajući formular i najave svoj dolazak", kazali su u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Dodaju da su bh. građani dužni po ulasku u Hrvatsku stupiti u četrnaestodnevni karantin, s tim da u toku prvih sedam dana mogu izvršiti testiranje na kovid-19, nakon čega mogu napustiti karantin, a troškove testiranja dužni su da snose sami.

"Takođe, državljani BiH mogu ući u Hrvatsku bez testa ili obavezne samoizolacije u slučajevima da su u pitanju zdravstveni radnici, istraživači, prekogranični radnici, prevoznici robe, diplomate, osobe koje putuju zbog poslovnih razloga, školovanja", objasnili su u ovom ministarstvu.

Prema njihovim riječima, ulazak u Sloveniju građanima BiH je omogućen ako posjeduju negativan test, ne stariji od tri dana, koji je obavezno obavljen u nekoj od zemalja članica EU te moraju provesti 14 dana u izolaciji.

Dodali su da u Austriju državljani BiH mogu ulaziti i bez valjanog pravnog osnova, turistički u skladu sa bezviznim režimom, uz PCR test ne stariji od četiri dana, a pored testa sa sobom moraju nositi propisani obrazac koji je popunio ovlašteni ljekar ili zdravstvena ustanova na engleskom ili njemačkom jeziku.

"Odlazak u Austriju takođe je uslovljen time da su bh. državljani dužni ući u ovu zemlju neposredno sa teritorije jedne od susjednih zemalja Austrije", naveli su u nadležnom ministarstvu.

Dodali su da oni koji žele da putuju u Njemačku to mogu učiniti samo ako se vraćaju na mjesto stalnog boravka u ovoj zemlji ili opravdanog pravnog osnova, kao što je hitna medicinska njega ili operativni zahvat.

"Bez negativnog PCR testa, ne starijeg od 48 sati, pri ulasku u Njemačku obavezna je četrnaestodnevna izolacija", istakli su u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )