FOTO: null

Sarajevo - Savjet ministara raspolaže informacijom da je u BiH od početka godine ušlo 12.000 ilegalnih migranata od čega je interes za azil iskazalo njih oko 11.000, dok ih je 835 podnijelo zahtjev za azil.

Rečeno je ovo juče na konferenciji za medije predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića i njegovog zamjenika Mirka Šarovića. Njih dvojica su pred novinarima govorili i o priči o novim granicama na Balkanu, kao i o slučaju zabrane ulaska u BiH ruskom književniku Zaharu Prilepinu.

- U posljednje vrijeme smanjen je broj migranata koji ulaze u BiH. Ostaćemo posvećeni zaštiti granice BiH - rekao je  Zvizdić dodavši da je dodatno angažovano 300 policajaca od kojih je 75 iz MUP-a Republike Srpske, a 225 iz Granične policije, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i SIPA.

Upitan o razgraničenju na prostoru zapadnog Balkana, Zvizdić je kazao da je svaka priča o razmjeni teritorija na bazi etničkih kriterijuma veoma štetna.

- O tome je u više navrata govorila njemačka kancelarka Angela Merkel poručujući da granice ne bi trebalo da se mijenjaju. Oni koji su za demarkaciju granica po etničkom principu ne zalažu se za mir. Pozivam Srbiju i Hrvatsku da potpišemo ugovore o granici - rekao je Zvizdić.

Prema odgovorima koje su na konferenciji dali Zvizdić i Šarović jasno je da “svi peru ruke” od slučaja “Prilepin”. Tvrde da je ministar inostranih poslova Igor Crnadak  mogao dobiti sve informacije o tome od direktora OBA i da nije bilo potrebe da šalje pismo Izvršno-obavještajnom odboru koji čine Zvizdić i njegovi zamjenici Šarović i Vjekoslav Bevanda.

- Nije nam jasno zbog čega je ministar Crnadak poslao taj upit nama jer sa OBA ima ugovor o saradnji i razmjeni podataka. I on se mogao direktno obratiti direktoru - rekao je Zvizdić.

Naglasio je bi svi trebalo da pročitaju Zakon o OBA koji propisuje nadležnosti Predsjedništva, Savjeta ministara, Izvršno-obavještajnog odbora, nadležne parlamentarne komisije i direktora OBA.

- To je zaista operativni dio rada OBA i mi se kao članovi odbora ne možemo petljati i nemamo nadležnost da se miješamo u taj aspekt - kazao je Zvizdić i dodao da se Obavještajno-bezbjednosni odbor neće sastajati u vezi sa slučajem “Prilepin” i da za tim nema nikakve potrebe.

Šarović je ponovio da je “protiv bilo kakvih crnih lista i zabrana ulaska”.

To je moj generalno principijelan stav i u tome apsolutno ne učestvujem. To pitanje nije ni bilo na Obavještajno-bezbjednosnom odboru, niti na Savjetu ministara. Međutim oni koji su najgovorljiviji posljednjih dana u vezi sa ovim pitanjem upravo su mene stavili na crnu listu. Pogledajte dobro ko je potpisnik te odluke Savjeta ministara i šta u toj odluci piše. Ne samo da nisu glas digli protiv crnih lista, nego su na tu listu stavili i desetine drugih lica iz RS. Među njima i članove porodice onih koji se danas zaklinju - rekao je Šarović.
U BiH najviše radnika iz Srbije

U BiH su prošle godine izdate 2.593 radne dozvole za zapošljavanje stranaca, što je za 1,3 odsto manje u odnosu na 2016. godinu, navedeno je u izvještaju o zapošljavanju stranaca u BiH za 2017. godinu, koju je usvojio Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova.

Najviše stranaca koji rade u BiH porijeklom je iz Srbije 26,2 odsto, Turske 14,6 odsto, Hrvatske 6,3 odsto, Kine pet odsto i Kuvajta 4,2 odsto, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )