FOTO: facebook

Williams kladionice danas nisu otvorile svoja vrata, kako bi skrenuli pažnju javnosti ali i parlamentarcima na katastrofalne posljedice donošenja novog zakona o igrama na sreću.

Nakon što su o ovoj temi mnogi iznijeli svoja viđenja i Williams kladionica je odlučila istupiti javno, putem medija i osvrnuti se na najbitnije stavke novog zakona.

Iz ove kladionice kažu da će se, bez obzira na to kakva zakonska regulativa bude donesena, probati prilagoditi i zadržati poslovanje, poslovne prostore, i radnike i dati im kao i svake godine do sada trinestu platu, osigurati im besplatan godišnji odmor na moru, novogodišnju proslavu firme kao i proslavu za dana žena.

„Ne znamo da li ćemo uspjeti zadržati igrače iz Republike Srpske, kojih na našem sajtu ima oko 43%, al sigurno znamo da ćemo izgubiti inostrane igrače kojih je 57%.“

Williams kladionica sa inostranim igračima na online klađenju ostvaruje  profit na godišnjoj razini cca 25 miliona maraka. Dobit firme je 15 miliona, odnosno, kako kažu, polovina dobiti svih firmi koje se bave igrama na sreću.

Pretplatili porez za 1,072.668 KM
Na ime poreza u 2018. godini uplatili su 5.246.430 KM i na ime posebnog poreza na igre na sreću koje nisu kladioničarske, (perid 2013.-2018.god.) 1,072.668 KM

„Novim Zakonom ovaj posebni porez nije predviđen i Ministarstvo finansija nam je izdalo mišljenje da ga nije trebalo ni plaćati, tako da smo u pretplati za iznos od 1,072.668 . Za razlog se navodi pogrešno tumačenje igara, u koju kategoriju spadaju, mi u WWIN-u smo ga tumačili tako da ga treba plaćati i redovno smo plaćali.“

Zapošljavaju 213 radnika
Iz ove sportske kladionice, žele posebno naglasiti da zapošljavaju 213 radnika, sa prosječnom platom iznad 700KM.

„Želimo istaknuti poslovnu politiku firme kojom smo zadržali sve radnike sa najvećom platom u firmama za igre na sreću, iako ekonomske osnove za to nije bilo nikada, jer se radilo o gubitku na takvom poslovanju na godišnjoj razini, oko 4 miliona KM. Smatramo da smo jedna porodica online internet klađenja i zemaljskog poslovanja i kao takvi nismo gledali profit samo kao profit, već smo respektovali i naše zaposlene i njihovu potrebu za poslom.“

Komentar o novom zakonu i pohvala Upravi za igre na sreću
„Novim zakonom kojim se zabranjuju uplate i isplate na online internet račun igrača u poslovnicama, direktno se ide na radnike i iznajmljivače poslovnih prostora.

Novim zakonom o elektronskim igrama oduzima nam se i ono malo što imamo od tih igara (finansijski) jer kod nas nisu ni zastupljene značajno ali će direktno pogoditi velike priređivače tih igara koji isključivo profit ostvaruju putem elektronskih igara, kao što WWIN profit ostvaruje 95% u online-u.

Želimo pohvaliti Upravu za igre na sreću koja je uspjela u velikoj mjeri spriječiti nelegalne priređivače i koja je uspjela svojim nadzorom podići porezni prihod sa 7 miliona na 30 miliona, a što je omogućio zakon od 2012. godine.“

Obavijest za igrače
U WWIN-u kažu da obavještavaju igarače da se za njih ništa neće promijeniti.

Firma će inostrane igrače preusmjeriti na novi WWIN sajt, koji će biti na Malti i pod njenom nadležnošću. Igrače iz RS pozivaju da ostanu na sajtu WWIN-a Republike Srpske kako bi im pomogli da zadrže sve radnike i sačekaju prihvatljiva zakonska rješenja.

IZ WWIN-a postavljaju pitanja
Odgovorimo na ova pitanja i donesimo zaključak da li ovako bitan zakon treba ići po hitnoj proceduri ili ako je motiv povećanje budžetskih prihoda za duplo, zašto se sve obaveze nisu uvećale za 100% bez diskriminacije firmi?

Zašto se koncesije ne dodjele na godinu dana na elektronske igre i zašto se ne uvede online nadzor u toj godini, da se može raspolagati sa egzaktnim podacima i na osnovu tih podataka usaglasiti novi zakon?

Na neka svoja pitanja, i sami daju odgovor:

Kojim firmama se oduzima pravo na priređivanje elektronskih igara?

Onima koji zapošljavaju 2100 radnika od ukupno 2400.
Onima koji od 30 miliona poreza uplaćuju 28 miliona.
Onima koji iznajmljuju 500 lokala od ukupno 550.
Onima koji nose naziv Williams, Premier, Mozzart, Meridijan, Bet live, Sportplus.
Kojim firmama se dodjeljuje i ko ima koncesiju koja traje 10 godina ?

Dodjeljuje se državnoj lutriji koja nema resurse za ovaj posao.
Dodjeljuje se nepoznatim firmama koje će biti partneri Lutriji.
Dodjeljuje se onima koji neće iznajmljivati lokale.
Dodjeljuje se onima koji neće zapošljavati radnike.
Dodjeljuje se onima koji će priređivati elektronske igre na terminalima, kladomatima i ugostiteljskim objektima.
Zašto je zakon po hitnoj proceduri?

Zato što svim pomenutim firmama koncesije ističu kroz par dana ili par mjeseci.
Zato što neusvajanjem zakona po važećem zakonu već u ovoj sedmici se moraju produžiti koncesije.
Novim zakonom se zabranjuju uplate na online račun igrača u poslovnicama, porez se povećava 400 %, i igrači se oporezuju.
Zabranjuje se uplata u poslovnicama na online račun igrača.
Zamislite da se u prodavnici može samo platiti karticom, da li bi to moglo funkcionisati trenutno u RS-u?
Zašto bi poslovnice online firmi uopše postojale i plaćale minimalni porez od 1000KM mjesečno i zapošljavale 2,3 radnika po poslovnici ako bude izglasan zakon?

Zašto se javnosti prezentuje da Ministarstvo i Uprava nemaju podatke od online klađenja kada ih dobijaju mjesečno a postoji mogućnost i online uvezivanja u svakom trenutku.

Zasto se onemogućava dijelu igrača koji nemaju kartice da uplaćuju i isplaćuju u poslovnicama kada postoje svi podaci o uplatiocu, trenutno, elektronski?

Zašto bi igrač ili priređivač plaćao dodatnih 5% na kartične i bankarske usluge ili neki drugi način elektronske uplate?

Zašto se porez povećava bez analize na učinke i analize da li firme mogu uz sve troškove trpjeti toliko povećanje?

Zašto privatni priređivači plaćaju porez na razliku 20% na igre koje su manje profitabilne, a Lutrija sa partnerima 5% na elektronske igre koje su najprofitabilnije?

Zašto ne možemo naći ni u jednoj drugoj djelatnosti toliko povećanje poreza kao primjer?

Oporezivanje dobitaka igrača sa 10 % na dobitke – zašto sa istom stopom nisu oporezovani dobici iz svih igara?

Zašto oporezovati samo dobitak igrača a ne uzimati u obzir uloge koje je izgubio u online-u?

Zasto uopšte oporezovati igrača kada u 99% industrije igara na sreću u cijelom svijetu oporezuje se priređivač, a malo gdje igrač?

Zašto nije dovoljno oporezivanje priređivača na razliku/zaradu, već se želi oporezovati i igrač koji ima mogućnosti igrati bilo gdje u svijetu bez poreza ako već igra sa karticom ili drugim načinima plaćanja?“

U vezi ove problematike poslali smo upite i Ministarstvu finansija RS i još čekamo na odgovore. Čim ih dobijemo, objavićemo ih kako bi javnost bila objektivno informisana.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )