FOTO: Glas Srpske

KOLAŠIN - Sve što se desi u Hrvatskoj, pre ili kasnije se desi i u Crnoj Gori. Tako su i u Hrvatskoj zabranjivali našim kadetima da dođu u uniformama, da odaju poštu jasenovačkim žrtvama, evo tako smo dočekali da je i u Crnoj Gori srpska uniforma, izgleda, pretnja i ne sme da se vidi, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin, povodom današnje zabrane oficirima iz njegove pratnje da u Crnu Goru uđu u uniformama.

Vulin je predvodio delegaciju Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koja je položila vijenac i prisustvovala pomenu u Rovcima kod Kolašina kod spomenika Pavlu Bulatoviću, saveznom ministru odbrane SR Jugoslavije, ubijenom pre 20 godina u atentatu u Beogradu.

- Nisam siguran da neka druga vojska u Crnu Goru ne bi mogla da uđe u uniformama, da ne bi mogla da se pojavi ovde, ali izgleda, kad je srpska, onda je ona problem i sve što je srpsko uvek je problem - rekao je Vulin.

U odgovoru crnogorskom ministru spoljnih poslova Srđanu Darmanoviću, koji je izjavio da je ta posjeta bila privatna, a da mu je rečeno da korišćenje vojne uniforme nije opcija koja se razmatra, Vulin ističe da je Ministarstvo odbrane od nadležnog crnogorskog ministarstva tražilo još u petak odgovarajuću dozvolu.
- U ponedeljak, negde oko 14.30 časova, rečeno nam je da je sve u redu i da će biti onako kako smo tražili, a onda su negde oko 21.30 pozvali našeg ambasadora da mu kažu da sve može, ali da baš uniforma ne može. I na pitanje našeg ambasadora zašto, dali su odgovor da tako kaže Ministarstvo kulture. Evo, drago mi je da smo saznali zašta služi Ministarstvo kulture u Crnoj Gori i saznali smo da je, izgleda, sve što je srpsko ovde problem - da zabranjuje srpsku uniformu - naglasio je Vulin.

Dodao je da vjeruje da su se nadali da zbog toga delegacija neće doći, da će odustati od puta.

- Mi smo hteli da dođemo, da budemo sa srpskim narodom, da podsetimo na našeg ubijenog prijatelja i našeg ubijenog sunarodnika Pavla Bulatovića i zato smo došli. A samo da znate, ovde se nalaze i general Milovanović, pukovnik Mimović, pukovnik Ranković i pukovnik Zogović i možete ih obući kako hoćete, to su srpski generali i srpski pukovnici, to su srpski oficiri. Tako da, ako je bilo do toga da ne dođemo, mi smo došli i doći ćemo uvek da budemo sa svojim narodom - naveo je Vulin.

Istakao je da mu je žao e što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori i što ne treba da bude tu.

- Od Hrvatske sam to i očekivao, ali nisam očekivao da tako nešto bude u Crnoj Gori. Ali, sve što se desi u Hrvatskoj, desi se na kraju i u Crnoj Gori i žao mi je što crnogorska vlast nije bila malo originalnija, nego je morala da otima savet od Hrvata - zaključio je Vulin.

Darmanović je kazao da Ministarstvo kulture Crne Gore propisuje da je nošenje vojne uniforme druge zemlje dozvoljeno samo prilikom posjete spomenicima od javnog značaja.
Dodao je da je delegaciji Srbije dozvoljeno da dođe u Crnu Goru u posjetu koja nije državna, a posvećena je obilježavanju 20 godina od ubistva ministra odbrane SR Jugoslavije Pavla Bulatovića.
- Pošto spomenik Bulatoviću nije na toj listi, uniforme druge zemlje nisu opcija koja se razmatra - naglasio je Darmanović na konferenciji za novinare u Podgorici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )