FOTO: Glas Srpske

Potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin istakao je da se genocid koji su ustaše izvršile u logoru Jasenovac ne može izjednačiti sa događajima u Srebrenici jula 1995. godine gdje se zločin takvih razmjera nije dogodio, te ocijenio da je glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN odgođeno, ne zato što predlagači nisu imali većinu, već zato što im nije prijala “mala većina”.

Vulin je istakao da podržava iniicijativu predsjednika Skupštine Crne Gore Andrije Mandića za donošenje rezolucije o genocidu u Jasenovcu, ali da smatra da Jasenovac i Srebrenica ne treba da se izjednačavaju.
 
-Jasenovački genocid i lažni genocid u Srebrenici nije isto. Ne mogu te dve stvari da se izjednače i da se kaže „eto mi smo počinili genocid u Srebrenici i vi ste u Jasenovcu“. Ne, mi nismo počinili genocid u Srebrenici, a u Jasenovcu je genocid počinjen - rekao je Vulin za televiziju “Pink”.
 
On smatra da će doći do otvaranja Pandorine kutije u cijelom svijetu i da će svaka zemlja da podnosi rezolucije o genocidu.
 
-Zamislite na afričkom kontinentu čega će se sve setiti, koliko francuskih, britanskih, nemačkih, italijanskih, portugalskih zločina, koliko belgijskih zločina... Znate li kakve su užase činili Belgijanci u Kongu? Svet će ponovo da se bavi šta je sve svetu urađeno - rekao je Vulin.
 
Vulin je ocijenio da je glasanje o rezoluciji o Srebrenici u UN odgođeno, ne zato što predlagači nisu imali većinu, već zato što im nije prijala mala većina.
 
-Videli ste kako se u UN lako pređe preko srpskih argumenata, ali je predsednik Aleksandar Vučić srpske argumente podigao na jako visok nivo mobilišući države za koje nismo ni znali da će podržati Srbiju. Zato su morali da odgode glasanje o rezoluciji o Srebrenici - rekao je Vulin.
 
On je naglasio da se Srbija pokazala kao vrlo težak protivnik - zato što brani principe i istinu.
 
Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodno je prije devet godina Rusija stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.
 
Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )