FOTO: Glas Srpske

U osnovnoj školi u Žrnovnici, nedaleko od Splita, vukovarski veterani Damir Plavšić i Damir Markuš izveli su muzičko-scenski spektakl “Bitka za Vukovar” u kojem su nebrojeno puta spominjali silovanja, ubijanja trudnica, a nisu izbjegli ni nacionalističke stereotipe.

Sve ovo događalo se u petak popodne van redovne nastave na molbu žrnovničkog Mjesnog odbora, u školskoj prostoriji pred brojnom djecom, piše “Index.hr”.

Bilo je morbidno, žali se jedan roditelj, pa priča kako su pred početak priredbe djeci navučeni plaštovi, potom su poredani u vrstu, a u rukama su, u zamračenoj sali, držali lampione.

Plavšićevo predavanje je, svjedoči dalje, bilo u istom tonu, puno mraka, strahova i nacionalnih generalizacija. “Indeks” ima tonske zapise dijela predavanja koji potvrđuju ove riječi.

Plavšić na snimku priča: “Opisujem kako su se prema nama odnosili u tri srpska logora. Za njih smo bili, a nažalost još smo, samo ustaše i koljači srpske djece. Gazili su nas, mlatili su nas svime što su imali”, govorio je Plavšić osnovcima.

Potom je pitao djecu ima li među njima šesnaestogodišnjaka, ali niko se nije javio. Svejedno, nastavio je s mučnim detaljima.

- Na Ovčari je ubijen jedan dječak od 16 godina. Na Ovčari su ubili trudnicu u sedmom mjesecu trudnoće. Prije toga su je mučili, silovali, a onda su je ubili tako što su joj pucali u plod - rekao je Plavšić.

U drugom tonskom zapisu, u posjedu “Indeksa”, Plavšić se grozi aktuelne situacije u Vukovaru.

- Duša grada Vukovara još krvari. Danas je u gradu Vukovaru najteže ženama koje su nakon pada grada Vukovara bile silovane. Na njima su se iživljavale prljave, smrdljive, bradate zvijeri, satima su ih silovali, prelazili su preko njih, pljuvali su ih, mučili su ih - ispričao je osnovcima Plavšić.

U  martu ove godine “Novosti” su pod naslovom “Užitak ubijanja pred djecom” objavile da su “Ministarstvo nauke i obrazovanja i Agencija za vaspitanje i obrazovanje odobrili da se širom Hrvatske održava predstava 'Bitka za Vukovar' u kojoj se pred školskom djecom govori o užitku ubijanja neprijatelja kao 'prljavih, smrdljivih, bradatih nakaza'“. Odgovor je stigao i iz ministarstva.

- Primili smo 27. januara 2017. dopis Udruženja branitelja sa zahtjevom za verifikacijom muzičko-scenske predstave “Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku”, te je zatražilo stručno mišljenje Agencije za vaspitanje i obrazovanje, koja je dala pozitivno mišljenje - saopštili su iz ministarstva. 

“SAMO GOVORIMO ISTINU”

Damir Plavšić kaže da Damir Markuš i on u predstavi govore “samo istinu” i s njom obilaze svijet. Pohvalio se s više od 90.000 gledalaca u 197 gradova u Hrvatskoj i svijetu. Predstavu naziva izrazito antiratnom i dodaje da djeci i gledaocima na kraju govore da na sve načine izbjegavaju sukobe i da ih rješavaju mirnim putem i dogovorima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )