FOTO: null

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu u Bruselu da je „staloženo" reagovao na intervju člana predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i da Srbija, jednako kao i Hrvatska, kao garanti Dejtonskog sporazuma mogu da govore o BiH, ali BiH ne m

Vučić je u srijedu u Briselu razgovarao s visokom predstavnicom EU za spoljnu i sigurosnu politiku Federikom Mogerini, a nakon toga na pitanje novinara komentarisao intervju Bakira Izetbegovića za „Deutsche Njelle" koji je izazvao žestoke reakcije u Srbiji. 

„Uopšte nisam reagovao burno, naprotiv reagovao sam staloženo. Šutio sam 24 sata i onda rekao da je reč o vrlo složenoj izjavi s dalekosežnim posljedicama i ne vidim da je ijedna reč koju sam izgovorio bila uvredljiva ili teška za bilo koga, osim za nas", rekao je Vučić, odgovarajući na upit da je on svojom reakcijom još više podigao temperaturu.

Za Izetbegovićev intervju rekao je da sadrži puno značajnih elemenata od odnosa bošnjačkog člana predsjedništva prema Sandžaku do toga koja će se sredstva koristiti za zaštitu teritorijalnog integriteta BiH, dakle ratna, vojna sredstva.

„S druge strane, izražava se lična želja da dio teritorije Srbije pripada nekome drugom", rekao je Vučić.

Izetbegović je u tom intervjuu  izrazio očekivanja da će BiH jednog dana priznati nezavisnost Kosova, što trenutno nije moguće zbog protivljenja funkcionera iz reda srpskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Iz Izetbegovićevog kabineta naknadno je poslato saopštenje u kojem je optužena srpska agencija Tanjug da je krivo prenijela dijelove njegovog intervjua, čime je izazvan verbalni rat.

„Agencija Tanjug prenijela je netočno, izvan konteksta i tendenciozno, iskrivljujući samu bit izjave", naveli su u saopštenju iz Predsjedništva BiH, u kojem se dodaje da su uredništvo agencije upozorili na tu činjenicu, ali umjesto da isprave očigledno lažnu vijest u Tanjugu su, tvrdi se, "nastavili obmanjivati javnost, izvrtati činjenice i plasirati nove neistine".

Na pitanje šta je to novo što je Izetbegović rekao u tom intervjuu, Vučić je istakao da bošnjački član Predsjedništva BiH "nikada prije nije govorio o svojoj nadi da će Kosovo biti priznato, da nikada prije nije spominjao odnose u Srbiji".

„Ne postoji Dejtonski sporazum za Srbiju, on se odnosi na BiH. Srbija prema tom sporazumu ima određena prava i obveze i Srbija, kao i Hrvatska, iz ugla garanta Dejtonskog sporazuma, može govoriti o BiH. Ali, na osnovu kojeg sporazuma vi govorite o Sandžaku, o ratnoj opciji ako neko krene u narušavanje vašeg teritorijalnog integriteta, dok se lakoćom govori o narušavanju srpskog teritorijalnog integriteta", rekao je Vučić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )