FOTO: kurir

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

"Mir je jedini put koji nema alternativu, to dugujemo svakoj nevinoj žrtvi u sukobima u svijetu, moramo da obnovimo kredibilitet UN, a Srbija će podržati veću prisutnost afričkih zemalja u Savjetu bezbjednosti", poručio je Vučić.

"Srbija nije sluga ni Rusije i SAD, mi imamo svoje interese"
Predsjednik Srbije je ponovio da Srbija nije sluga ni Rusije i SAD.

"Mi imamo svoju politiku i svoje interese. I zato ne želim sada da vas pitam nego da kažem da je jedina nada, ne samo za moju zemlju koju volim najviše na svijetu, već i za vaše zemlje, da dobro razumijete mehanizme laži i prevara u međunarodnim odnosima i da pokušamo da se okupimo ovde, u najvažnijoj organizaciji, da pokušamo da je mijenjamo, da pokušamo da je poštujemo. Jer samo tako ćemo moći da sačuvamo mir", rekao je Vučić.

Vučić je upozorio da je svijet na ivici katastrofe, a u tom svijetu svi, tobože, brane principe, niko nijednu grešku ne priznaje, a svima je jasno da nigdje i niko nikakve principe nema.

"Ni jedni, ni drugi. Već samo oni mali, koji nemaju kud, pa su im principi jedino za šta imaju da se uhvate. A, velikima, kad su zgazili sve male, ostalo im je da se jedu između sebe, a kad više zalogaj nije tako lak i mali, onda su se setili principa i optuživanja onih drugih za kršenje istih principa", upozorio je predsjednik Srbije.

Podsjetio je na reči diplomate Vladislava Jovanovića, koji je na dan bombardovanja SRJ, 24. marta 1999. godine, u ime Vlade tadašnje SR Jugoslavije, uputio hitan apel svim državama da se kategorički suprotstave toj agresiji.

"Pogledajte kako 25 godina kasnije njegove riječi zvuče: 'Ako se agresija ne zaustavi, presedan takve nekažnjene agresije će, prije ili kasnije, dovesti do agresije na niz drugih država, manjih i srednje veličine. Pravo pitanje je: Koja je sljedeća zemlja?'", podsjetio je Vučić i rekao da se danas čulo koje bi to zemlje mogle da budu.

"Danas u svijetu svi govore o Ukrajini, niko ne smije da priča o Srbiji"
Vučić je pokazao papir u kojem stoji da niko sem snaga pod kontrolom UN - u ovom trenutku su to snage Kfora - ne smije da ima oružanu silu na tlu Kosova i Metohije, koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 dio Srbije.

Istakao je da oni koji su izvršili agresiju na Srbiju, pokušali da joj odvoje dio teritorije, svakodnevno naoružavaju to što se danas naziva tzv. kosovske bezbjednosne snage, a već sutra prerasta u vojsku Albanaca na teritoriji Srbije.

"I kada ih pitate po kom to međunarodnom aktu rade, jer to je sve pokušaj izazivanja rata, rušenje normi UN, dobijete najgluplji mogući odgovor - pa, ne prihvatamo Povelju UN i Rezoluciju UN zato što je za nas promijenjena situacija, jer mi smo priznali nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić.

Šta da radimo, mi kao male zemlje, kako da se borimo, upitao je predsjednik.

"Jer, danas u svijetu svi govore o Ukrajini, niko ne smije da priča o Srbiji. I kada govore, pričaju kako ćemo mi po ruskom nalogu da povedemo rat na Balkanu. I lažu sve vrijeme, duže od dvije i po godine“, rekao je Vučić.

Vučić: Pandorina kutija nije otvorena napadom na Ukrajinu
Vučić je rekao da Srbija podržava Povelju UN, teritorijalni integritet Ukrajine i da nijednog sekunda to nije dovodila u pitanje, niti će.

Prema njegovim riječima "Pandorina kutija" nije otvorena napadom na Ukrajinu.

"Međutim, kada ovde veliki lideri gorljivo i zapaljivo govore o potrebi ukrajinske slobode, o poštovanju UN i njene Povelje, rezolucija, pitam se a što ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada je riječ o teritorijalnom integritetu Srbije", upitao je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Generalnoj skupštini UN rekao je da svijet na ivici nuklearne katastrofe i nuklearnog Holokausta.

"U želji da pobjede i unište one druge, korak po korak, približavali smo se ivici ambisa i na kraju smo tamo i stigli. Živimo u svijetu gdje niko nikoga ne sluša, postoje samo naši argumenti i naša istina, dok oni drugi motaju da nestanu jer uvek ugrožavaju naše ili univerzalno lažne vrijednosti", rekao je predsjednik.

Istakao je da mora da se razgovara, čak i kada se ne slažemo.

"Moramo da obnovimo urušeni kredibilitet i autoritet UN. Moramo da zaustavimo praksu primjene duplih standarda - da vratimo vjeru u međunarodno pravo i principe oko kojih smo se svi odavno saglasili. Moramo da vratimo vjeru u mir - jedini put koji nema alternativu", rekao je Vučić.

To dugujemo, kako kaže, svakoj nevinoj žrtvi bilo gde u svijetu, svim sadašnjim i budućim generacijama.

Prema njegovim riječima, budućnost svijeta u narednih pet ili dvadest i pet godina naš je izbor, ali i naša odgovornost.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )