FOTO: null

Lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" pobjednik je beogradskih izbora, podaci su Gradskog izbornog odbora i agencije ISPSOS na temelju uzoraka od 18,6, odnosno 90,6 posto obrađenih glasova.

S 45 posto osvojenih glasova SNS će u Skupštini Grada Beograda imati 64 od 110 odbornika, pokazuju prvi preliminarni neslužbeni rezultati IPSOS-a na uzorku od 90,6 posto glasova.

Uz SNS i njihova 64 odbornika, u Skupštini Beograda lista bivšega gradonačelnika Dragana Đilasa s 18,8 posto osvojenih glasova imaće 26 mandata, dok je nekadašnji vaterpolski reprezentativac i gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić osvojio 9,1 posto glasova i može računati na 12 odbornika.

Izborni prag od pet posto prošla je i lista Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija (SPS-JS) srbijanskog šefa diplomatije Ivice Dačića i gradonačelnika Jagodine Dragana Markovića Palme sa 6,1 posto glasova koji im donose osam odborničkih mandata.

Izborni debakl neočekivano je doživjela lista na čelu s oporbenom Demokratskom strankom osvojivši tek 2,2 posto glasova, radikali Vojislava Šešelja (SRS) imaju 2,4 posto, a lista pokreta Dosta je bilo-Dveri 3,9 posto.

Građanska inicijativa Ne davimo Beograd osvojila je 3,5 posto glasova, a za listu medijske atrakcije prošlogodišnjih predsjedničkih izbora u srbiji Ljubišu Preletačevića Belog glasovalo je 2,4 posto izašlih na izbore, pokazuju neslužbeni preliminarni rezultati lokalnih izbora u Beogradu.

Gradska izborna komisija (GIK) saopštila je u nedelju oko 23 sata da je na temelju 18,6 posto obrađenih biračkih mjesta SNS osvojio 46,26 posto glasova, SPS-JS  6,35 posto, Aleksandar Šapić 8,25, Dragan Đilas 18,09, građanska inicijativa "Ne davimo Beograd" 3,27 posto, a koalicija Dveri-DJB 3,6 posto glasova.

Ostale liste osvojile su znatno manje, saopštio je novinarima predsjednik GIK-a Zoran Lukić.

Kandidat za gradonačelnika Dragan Đilas nazvao je jučerašnje beogradske lokalne izbore "najnepoštenijim do sada" i najavio poziv za buduće parlamentarne izbore.

"Mi ćemo od sutra pozvati sve ljude koji žele promjene da se pripremimo za izbore, vjerojatno 2020. godine, ali možda i ranije", rekao je Đilas u svom izbornom stabu.

Vođa SNS-a i srbijanski šef države Aleksandar Vučić proglasio je sinoć apsolutnu pobjedu Srpske napredne stranke i na današnjim lokalnim izborima u Boru ( 60,03 posto), Arnađelovcu (59 posto) i Sevojnu (62,02 posto).

"Pokazalo se istinsko i demokratsko lice Srbije", rekao je večeras Vučić novinarima u štabu SNS-a, pozivajući se uzorak od 85 posto izišlih na izbore.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )