FOTO: Nezavisne

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da u vezi sa rješenjem pitanja Kosmeta odgovornost moraju da pokažu svi građani Srbije, odnosno da će narod biti taj koji će donijeti konačnu odluku, te ocijenio da je "ovo prekretničko vrijeme za Srbiju".

"Bićete upoznati o svim činjenicama. Narod će imati vrlo jasne i precizne informacije o potencijalnom sporazumu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vučić je naglasio da je Srbiji rješenje problema Kosmeta potrebno što prije i da ono podrazumijeva dugotrajan mir između Srba i Albanaca, kako bi se mogla ustabiliti ekonomija i poboljšati demografija.

"Zašto govorim o Srbima i Albancima? Zato jer je to naš zajednički interes, a svi drugi koji se mešaju i pitaju oni imaju svoje interese, zato smo mi ti koji donosimo odluke, a ne Evropa, SAD, Rusija, Kina i Afrika. Na nama je da li ćemo da se borimo za teritorije, da vraćamo krv za krv ili da prekinemo i postavimo stvari u budućnosti", rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije je dodao da kompromisa po pitanju Kosmeta nema i da je on spreman da snosi konsekvence za politiku koju vodi i da će uvijek govoriti istinu.

Prema njegovim riječima, ako dođe do nekog rješenja ni srpska ni albanska strana neće moći da slave, ali će imati budućnost.

Vučić je ocijenio da je Kosmet najteži problem Beograda, ne samo u proteklim decenijama, nego još iz davne 1890. godine kada je u Prištini ubijen srpski konzul Luka Marinković, te poručio da "pobjede po ovom pitanju ne može biti, ali se može postići racionalno i razumno rješenje za budućnost Srba i Albanca".

On je naglasio da će Beograd nastaviti tijesnu saradnju sa Srpskom listom i znati kako da Srbi ostvare svoja prava na Kosmetu.

Vučić je poručio da će Srbija insistirati na formiranju takozvanih zaštićenih zona i na tome da sva imovina Srpske pravoslavne crkve mora da ostane njena.

Kada je riječ o zajednici srpskih opština, Vučić je ocijenio da najveći problem po tom pitanju nisu Albanci nego "oni koji su trebali da budu garant sporazuma kojim je ona predviđena".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )