FOTO: Sputnik / Lola Đorđević

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je na jučerašnjem sastanku u Ohridu premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iznio zahtiev da se Zajednica srpskih opština formira na tri stuba, što nije prihvaćeno, već da je srpska strana insistirala na ranije postignuta i potpisana četiri dogovora.

Na konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je istakao da je za nas veoma važno to što se pominju dogovori koji su postignuti u procesu dijaloga.
 
- Kada je završen sastanak, ništa loše nisam rekao o drugoj strani, ali Aljbin Kurti je rekao da oni imaju Ahtisarijev plan. Odgovorio sam da to nas ne zanima, jer ga Srbija nije usvojila. On je tražio tri stuba za formiranje ZSO što sam ja odbio. Mi imamo potpis na četiri sporazuma o ZSO, negde Hašima Tačija negde Ise Mustafe, negde Ivice Dačića, negde moj -  istakao je Vučić i dodao da je posebno važan onaj iz 2015. o prinicipima.

Vučić je objasnio da su tri stuba na kojima je Kurti instistirao da se pravi Ustav Kosova, izjava Federike Mogerini jednostrano upućena Isi Mustafi da to ne treba da budu izvršna ovlašćenja i pismo uredništvu koje su potpisali Derek Šole i Gabriel Eskobar. Јa sam svašta vidio, ali da li je moguće da vi meni govorite da materijalni i formalni izvor prava treba da bude tekst iz novina? - rekao je Vučić.
 
Dodao je da su uspjeli da se izbore da ono što je postignuto u dijalogu, bude primijenjeno.
 
Vučić je istakao da je ZSO posebno važna za Srbe, jer više njih živi južno od Ibra i da svi oni žive kao u getu.
 
- Bez obzira što imaju veliku zdravstvenu ustanovu koju gradimo u Gračanici, svi čekaju da se dočepaju Mitrovice i sjevernog dela zato što je naslonjen na Srbiju i tu se osjećaju lakše. Nama je ZSO potrebna svuda gde Srbi žive, ali više na jugu nego na sjeveru. Time će Srbi dobiti institucionalni okvir za delovanje i organ koji ima svog predsjednika, savjet, administraciju i skupštinu i koja će komunicirati sa centralnim vlastima - poručio je Vučić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )