FOTO: Nezavisne / Tanjug

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom imao dobar razgovor, između ostalog, i o gasu i da su dogovorene dobre cijene, koje su za Srbiju drastično niže.

Vučić je naveo da je u razgovoru sa Putinom bio "pošten" i rekao mu da bi, i kada ne bi bilo posjeta koje se ovih dana očekuju u Srbiji, bilo izuzetno teško da dođe na samit BRIKS-a zbog različitih stvari koje ruski predsjednik dobro zna.

"Rekao sam Putinu da imam dogovorene posete, a i da nije bilo tako, bilo bi mi teško da dođem na Samit BRIKS-a, ali ćemo poslati delegaciju", rekao je Vučić za RTS i dodao niko nije podigao glas zbog njegovog razgovora sa Putinom.

On je naveo da će na samitu BRIKS-a u Kazanju Srbiju predstavljati članovi Vlade Bratislav Gašić, Aleksandar Vulin, Adrijana Mesarović i Nenad Popović.

Vučić je napomenuo da sutra ima trilateralu u Slovačkoj, da poljski premijer Donald Tusk u srijedu dolazi u Beograd, pridružuje se i grčki predsjednik Vlade Kirjakos Micotakis, te da potom dolazi i predsjednik Evropske komisije EK Ursula fon der Lajen.

Komentarišući projekat Jadar, rekao je da se nada da će se Srbija izboriti čak I za vlasnički udio u tom projektu.

"Nadam se da ćemo se čak i za to izboriti. Pre kraja godine dobićemo više informacija i o tome", rekao je Vučić.

Na pitanje da li ima strepnju da li će institucije moći da kontrolišu kopanje litijuma, Vučić je odgovorio da će dovesti najbolje kompanije za baterije iz svijeta i da će Srbija sve da kontroliše, te da će, ako vide nešto loše, istog trenutka prekinuti projekat.

Vučić je, govoreći o rudarenju litijuma, istako da je to potreba cijele Evrope, i nasušna potreba koja bi dramatično poboljšala ekonomsku situaciju Srbije.

"Moramo da radimo, ako se, i tek kada se obezbede uslovi. U ekonomskom smislu, mislim da je to nasušna potreba, kvantni skok", ocijenio je Vučić.

Istakao je i da "Rio Tintu" ništa ne vjeruje na riječ i da ih nije on dovodio, već oni koju sada protiv.

"Verujem našim stručnjacima koji proveravaju svaki potez i papir, i koji na kraju donose odluku i koji su garant da će biti zaštićena životna sredina", zaključio je Vučić, prenosi Srna.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )