FOTO: bljesak.info

Od osam kandidata koji su stekli zvanje profesionalnog vozača u Edukativnom centru Privredne komore RS i dobili posao u domaćim preduzećima, jedan je veoma brzo digao ruke od volana, otišao u inostranstvo i tako iznevjerio poslodavca i odbacio šansu koju je neko drugi jedva čekao.

Obuka za profesionalne vozače organizovana je u Edukativnom centru koji postoji od decembra prošle godine, a novac za teorijski i praktični dio nastave obezbijedila je Vlada Republike Srpske posredstvom Zavoda za zapošljavanje.

Kandidatima su u januaru ove godine uručena uvjerenja o uspješno završenoj obuci za “D” kategoriju te su odmah dobili posao na neodređeno u domaćim firmama.

Predsjednik Skupštine Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS i direktor banjalučkog “Autoprevoza” Dejan Mijić ističe za “Glas Srpske” da su svjesni da su plate u inostranstvu puno veće, ali da nije u redu da neko zloupotrijebi pruženu priliku i svojim postupkom drugome uskrati mogućnost da se osposobi za to radno mjesto.

- Nemamo mi ništa protiv da neko ide da radi u inostranstvo, ali nije u redu da ovdje koriste benefite Zavoda za zapošljavanje i tek tako odu. Jedan vozač je nakon mjesec uzeo bolovanje i nije se vraćao u firmu, potom smo saznali da on uveliko radi u Hrvatskoj. Bio je zaposlen na neodređeno i u skladu sa procedurama dobio je otkaz - rekao je Mijić. 

Dodao je da vozači u Srpskoj u startu imaju platu od 600 maraka, na koju se dodaje iznos za minuli rad, topli obrok, regres i prevoz te istakao da se radi 40 sati sedmično.

- Iako treba dosta vozača, još veći problem je to što nam nedostaju kvalifikovani auto-mehaničari, bravari i električari, a i oni koji završe tu školu nisu dovoljno obučeni za savremena vozila koje imamo - upozorio je Mijić.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić ističe da je zavod predlagao poslodavcima da ugovorom definišu obaveze lica koja zapošljavaju, a koja su prošla besplatne obuke.

- Jedino poslodavci mogu da terete neodgovorne radnike koji su zloupotrijebili obuku, napustili siguran posao i otišli. Mi ne možemo potraživati novac od fizičkih lica - rekao je Vujičić. Dodao je da će zavod i u budućnosti odobravati sredstva poslodavcima koji apliciraju u projektu za obuku kadra.

Direktor Edukativnog centra Dragoslav Mihajlović kaže za “Glas Srpske” da je prije mjesec i po počela besplatna obuka za vozače za još 12 kandidata te da će još tri kandidata na obuku o svom trošku.

- Do sada su polagali vozački ispit za “D” kategoriju, a idući ponedjeljak počeće teorijska nastava, koja se realizuje kroz 260 časova - rekao je Mihajlović i dodao da ove kandidate već čeka posao u domaćim preduzećima. Osim toga, dodao je, u centru se sprovodi i redovno periodično osposobljavanje profesionalnih vozača motornih vozila.

- Legitimacija vozača traje sedam godina i u tom periodu oni moraju da “obnove gradivo”, tako da je do sada njih 50 prošlo i tu vrstu obuke - rekao je Mihajlović.
U auto-školama u RS cijena obuke za “D” kategoriju kreće se i do 1.500 maraka.

Plate
Dejan Mijić kaže da su prevoznici prije nešto više od mjesec uputili inicijativu Vladi RS da se i oni svrstaju u povlašćenu grupu, u kojoj su tekstilci i kožari.

- Ukoliko bi podržali našu inicijativu i umanjili porez na doprinose, kompletnu subvenciju bismo usmjeravali na plate. Tako bismo spriječili odlazak radnika - rekao je Mijić i dodao da odgovor još nisu dobili. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )