FOTO: pixabay

Stanovnici Singapura neće više moći da se hvale da posjeduju najjači pasoš na svijetu. Prema novoj listi Henley Passport indeksa za 2018. godinu, Japan trenutno posjeduje najjači pasoš na svijetu.

Japan je dospio na prvo mjesto liste nakon što su stanovnicima ove zemlje ukinute vize za Mjanmar. Sada Japanci mogu da putuju na 190 destinacija širom svijeta bez vize, pa tako „šišaju“ Singapur za samo jednu, gorepomenutu zemlju. 

Nakon što je Uzbekistan olakšao vizni režim, tako se i Njemačka popela na prvo mjesto početkom godine, i to prvi put od 2014. godine. Njemačka se pak, sada nalazi na trećem mjestu, a iza četvrto mjesto dijele Južna Koreja i Francuska. 

Stanovnici SAD i Velike Britanije mogu da putuju na 186 destinacija bez vize, pa tako dijele peto mjesto. Ipak, prognoze su da će se u narednih par godina suvjereno vratiti na prvo mjesto koje su imale 2015. godine. 

Najbrži rast na listi najjačih pasoša bilježe Ujedinjeni Arapski Emirati koji su 2006. godine bili na 62. mjestu, a sada su na 21 mjestu., pa su tako građani UAE vlasnici najjačeg pasoša na Bliskom istoku. 

Iz kompanije Henley & Partners navode da će se i samoprozvana država Kosovo uskoro naći na vrhu liste zbog vizne liberalizacije koju je predložila Evropska unija u julu i koja se trenutno razmatra u Savjetu Evrope.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )