FOTO: Srpska Info

Živko Stanić iz Kukulja kod Srpca ostao je bez porodične kuće i imanja, jer je vjerovao nepoznatim ljudima i potpisivao dokumenta koja nije razumio.

Priča Živka Stanića govori o tome kako naivni ljudi bez pravne zaštite i određenog nivoa znanja mogu sebe dovesti u situaciju da za mizerne novčane iznose izgube sve. Živko Stanić je u međuvremenu izgubio i sve pravne bitke, ali njegova priča može i mora biti upozorenje za sve ljude koji se nađu na meti lešinara s jakim vezama u institucijama, a posebno u pravosuđu.

Tužna životna priča Stanića počela je 2013, kada je zbog teškog zdravstvenog stanja i porodičnih problema s bliskim rođacima zaključio kupoprodajni ugovor sa lokalnim biznismenom o prodaji kuće i imanja u Kukuljama kod Srpca po cijeni od 17.000 maraka.

Kod notara je sačinjen ugovor i Staniću je isplaćen novac, ali ne puni iznos. Već tada je dobro osmišljena prevara počela da se realizuje. U ispovijesti za Srpskainfo Stanić kaže da mu je za kuću i imanje isplaćeno 6.000 evra, te da ostatak novca do 17.000 maraka nikada nije ni vidio.

Da je Staniću isplaćeno svega 12.000, a ne 17.000 maraka, potvrdilo je još ranije i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka.

Ispod cijene
Problemi za Živka, kako kaže, nastaju onog trenutka kada je shvatio da je za kuću od 72 kvadratna metra sa više pratećih objekata i nekoliko dunuma zemlje mogao dobiti i do tri puta veći iznos.

– U vrijeme kada sam prodao svoju kuću i imanje bio sam teško bolestan i više vremena sam provodio po bolnicama nego kod kuće. Iskren da budem, nisam ni vjerovao da ću da preživim sve to. S druge strane, imao sam odeđenih problema s bliskim rođacima i želio sam da barem u miru provedem ostatak života – ispričao je vidno uznemireni Živko, dodavši kako je tek nakon prodaje shvatio šta su mu uradili.

Tražio je poništenje ugovora o kupoprodaji s lokalnim biznismenom, pa je tužbu uredno podnio Osnovnom sudu u Gradiški, koja je bila zavedena pod brojem 72 0 P 040139 14 P.

Na tankom ledu
U vrijeme kada je podnio tužbu sudu u Gradiški, tražeći da se poništi ugovor o kupoprodaji, Stanić je navučen na tanak led od strane kupca imovine, o čemu svjedoči i više nego sporna izjava koju je potpisao.

– Kako mi je za kuću isplaćeno 6.000 evra tvrdio sam, i na kraju dokazao, da to ne odgovara iznosu od 12.000 maraka. Kupac mi je tada isplatio 150 evra, ali je kod notara sačinio izjavu da mi je u prisustvu dva svjedoka vratio navedeni iznos. Međutim, osim te rečenice u izjavu je dodao i rečenicu kako ja više nemam nikakvih potraživanja prema njemu, što je bila apsolutna laž, jer je tada bio aktuelan spor pred sudom u Gradiški, koji sam pokrenuo tražeći da se poništi kupoprodajni ugovor za kuću i imanje – objasnio je Stanić.

Nema pomaka
Uzaludno je Živko pokušavao dokazati da izjava koju je potpisao nema veze s kupoprodajom njegove kuće, ali bilo je kasno, jer je ona već iskorištena upravo u sporu oko imovine pred Osnovnim sudom u Gradiški.

Naime, sporna izjava bila je jedan od krunskih materijalnih dokaza da Osnovni sud u Gradiški odbaci tužbu Stanića za povrat porodične kuće i zemlje.

U mjesecima i godinama koje su uslijedile Stanić se obraćao svim nadležnim policijskim i pravosudnim institucijama.

– U Policijskoj stanici u Laktašima su me saslušali na okolnosti lažne izjave, a Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci sam se obraćao u više navrata da rasvijetle ovu prevaru. Međutim, nikakvih pomaka nema – izjavio je ogorčeni Stanić.

Traži saslušanje
Živko Stanić iz Kukulja kod Srpca kaže da od policije i tužilaštva očekuje da pokrenu istragu kako bi se utvrdile okolnosti davanja sporne izjave s kupcem imovine.

– Tražim da budem saslušan u tužilaštvu i da konačno rasvijetlim sve što se dogodilo – naveo je Stanić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )