FOTO: Srbija Danas

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan sjećanja na Svetog mučenika Konona Isavrijskog, svetitelja iz drugog vijeka koji je zbog svoje vjere i istrajnosti strašno stradao.

Priča kaže da je čitavog života Konon bio privučen ne ovozemaljskim blagom, već duhovnim i nebeskim. Sveti mučenik Konon Isavrijski, kako hrišćani vjeruju, poučen bi u vjeri Hristovoj i kršten u ime Presvete i Životvorne Trojice od samoga Arhangela Mihaila, i do same smrti nevidljivo ga je pratio ovaj anđeo Božji.
 
Kad su ga roditelji silom oženili, on prvo veče uze svijeću i stavi je pod sud, pa upita svoju nevjestu: “Šta je bolje, svjetlost ili tama?”
 
Ona odgovori: “Svetlost”.
 
Tada joj on poče govoriti o vjeri Hristovoj, i o duhovnom životu kao boljem i ljepšem od tjelesnog, te prema predanju tako uspije da i nju, a potom i svoje roditelje privede u vjeru Hristovu.
 
I tako je Konon nastavio da živi sa svojom nevjestom, ali kao sa sestrom. Nakon što su mu preminuli roditelji, a ubrzo i supruga, potpuno se povukao iz svjetovnog života i posvetio molitvi i postu. Još za života se pročuo kao sveti čovjek, kome su mnogi dolazili po savjet i utjehu, a zabilježen je i kao veliki borac za širenje hrišćanstva.
 
Crkvene knjige kažu i da je činio mnoga čuda – pri jednom gonjenju bi uhvaćen i mučen, i sav izboden noževima. Njegovom krvlju mazahu se bolesnici i odmah isceljivahu.
 
Sveti mučenik Konon Isavrijski umro je u drugom vijeku, u svom rodnom gradu. Srpska pravoslavna crkva slavi ga 5. marta po crkvenom, a 18. marta po gregorijanskom kalendaru.  I kao što je Arhangel Mihailo bdio nad Svetim Kononom čitavog života, stari kažu da ovaj svetitelj pazi i čuva vjernike.
 
Poput anđela čuvara, on dolazi i vodi kroz život ljude koji mu se molitvom obrate za pomoć riječima:
 
„Mučenik Tvoj Gospode, Konon, u stradanju svome je primio nepropadljivi vijenac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobijedi, a razori i nemoćnu drskost demona: Njegovim molitvama spasi duše naše.”
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )