FOTO: null

Više od 88 odsto javnih i privatnih medija u BiH je tokom epidemije virusa korona pretrpjelo finansijsku štetu kada je riječ o prihodu od marketinga i drugih komercijalnih aktivnosti, pokazala je anketa Udruženja BH novinari.

Cilj ankete bio je napraviti ocjenu o potrebama medija za saniranje ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom, a u istraživanju su učestvovali urednici i vlasnici 51 javnog i privatnog medija iz BiH, saopšteno je iz Udruženja.

Komercijalni mediji u BiH, posebno radio i TV stanice, te štampani mediji i onlajn portali, najviše su pogođeni ekonomskom krizom izazvanom epidemijom virusa korona, smatraju ispitanici.

Osim finansijskih posljedica koje u manjem ili većem obimu trpe praktično svi mediji u BiH, aktuelna kriza u velikom broju medija dovela je do redukovane produkcije medijskih sadržaja, a jedan, za sada manji broj medija, morao je otpustiti dio svojih zaposlenih novinara i administrativnog osoblja.

Čak 38 anketiranih vlasnika medija izjavili su da im je tokom krize broj oglašivača smanjen za najmanje 20 odsto.

Više od polovine ispitanika navode kako su, uprkos krizi, uspjeli da plate doprinose za radnike i poreze državi, a manji dio medija, odnosno njih 13, nisu uspjeli da u potpunosti izmire te obaveze.

Fakture dobavljačima i druge troškove proizvodnje programa nije platilo 14 medija, njih 30 ispunili su tu obavezu, a sedam medija je djelimično platilo troškove.

"Kakve su zapravo stvarne posljedice krize tek će se vidjeti, s obzirom na činjenicu da najveći broj medija, 54,9 odsto, još nisu napravili procjenu ekonomske štete nastale za vrijeme pandemije. To je za sada uradilo 41,2 odsto anketiranih", navedeno je u saopštenju.

Prema njihovim navodima, najveća šteta pretrpljena je kada je riječ o prihodu od marketinga i drugih komercijalnih aktivnosti 88,2 odsto, slijedi pad prihoda od sponzorstva 7,8 odsto, te grantova iz budžeta dva odsto.

Prema grubim procjenama anketiranih vlasnika medija, u zavisnosti od veličine i oblika vlasništva nad pojedinim medijima, ekonomska šteta iznosi od više desetina hiljada, pa do više od pola miliona KM.

Ispitanici smatraju da, ukoliko se ne preduzmu mjere oporavka od krize i ne obezbijedi ekonomska pomoć, veliki broj medija, a posebno lokalnih, biće ugašen.

Oni navode da institucije BiH, od lokalnog do vlasti na nivou BiH, treba da obezbijede posebnu budžetsku liniju za pomoć i oporavak medija, a u tome bi im bila značajna i pomoć međunarodne zajednice.

Više od 84 odsto anketiranih vlasnika medija smatraju da BiH treba formirati poseban fond za pomoć medijima u saniranju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom, kao i sa ciljem jačanja kvaliteta medijskih sadržaja.

Prema mišljenju većine ispitanika, 58,1 odsto, takav fond trebao bi biti formiran kao potpuno nezavisna institucija, a sredstva bi trebalo dijeliti transparentno i u skladu sa značajem medija, padom prihoda i prikazanim gubicima, te brojem zaposlenih radnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )