FOTO: Glas Laktaša

Nakon pojave virusa korona u Kini, i privreda u BiH mogla bi da se "zarazi" jer, kako kažu nadležni, domaća preduzeća ostaju bez repromaterijala koji dobijaju iz Kine, zbog čega su ugroženi njihovi ugovori sa kompanijama iz Evropske unije.

"Privreda Republike Srpske suočila se s prvim negativnim efektima pojave virusa korona, jer domaća preduzeća ostaju bez komponenti koje dobijaju iz Kine, zbog čega su ugroženi njihovi ugovori sa kompanijama iz evropskih zemalja", kazao je za "Nezavisne" Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, firme iz RS od kineskih kompanija kupuju komponente, dorađuju ih i potom isporučuju, najčešće za strane partnere.

"Sada su došle u nezavidnu situaciju da su njihovi partneri u Kini, iako se ne nalaze u neposrednoj blizini oblasti Vuhan, odlukom tamošnjih vlasti suočeni sa zatvaranjem fabrika i u ovom mjesecu ne mogu očekivati isporuku komponenti", kazao je Blagojević. 

Ističe da to može dovesti do direktnog ugrožavanja ugovora koje firme iz RS imaju s evropskim partnerima.

"Zbog toga naše firme mogu doći u situaciju da ne mogu da ispoštuju ono na šta su se obavezale ugovorima. To postaje potencijalna prijetnja i može dovesti do ugrožavanja ugovora koje imaju s inostranim partnerima", rekao je Blagojević i dodao da su najviše ugrožena preduzeća iz sektora metalske, elektro i industrije plastike.

Nemanja Vasić, potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, ističe da se čim se ograniči kretanje ljudi - odmah ograniči i kretanje robe.

"Posljednjih mjesec dana od kada se pojavio ovaj virus smanjeno je kretanje robe i samim tim i narudžbe su manje", kazao je Vasić.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da će globalno širenje virusa korona, osim  zdravstvenog aspekta uticati i na ekonomije mnogih zemalja, a krajnji efekat zavisi od toga koliko će se brzo virus širiti i staviti pod kontrolu.

"Efekti na ekonomiju, svjetsku pa tako i bosanskohercegovačku, osjećaju se u smislu smanjenja kapaciteta i prestanka rada brojnih proizvođača u Kini jer, kao što znamo, cijela privreda u svijetu ovisi o kineskim proizvođačima, nebitno da li se radi o gotovim proizvodima, sirovini ili  repromaterijalima", kazao je Gavran.

Dodao je da je moguće da bh. proizvođači koji u svojoj proizvodnji koriste komponente iz Kine budu u situaciji da im nedostaju repromaterijali i da moraju smanjiti obim proizvodnje.

"Ili na kraju da se moraju okrenuti drugim dobavljačima koji su uglavnom skuplji od kineskih, što može da dovede do smanjenja ili obustave proizvodnje", kazao je Gavran.

Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, prethodno je rekao da je spoljnotrgovinsko poslovanje BiH sa Kinom izuzetno značajno, ali i da će domaće nadležne službe provjeravati svu robu koja se uvozi iz Kine jer je najvažnije zdravlje građana u ovoj zemlji. Komentarišući spoljnotrgovinski odnos BiH i Kine, koju je zahvatila epidemija virusa korona, rekao je da je riječ o veoma značajnom spoljnotrgovinskom partneru, koji mnogo ulaže u BiH. Ističući da će biti sačinjena analiza, Košarac je naveo da BiH uvozi iz Kine ribu, riblje proizvode, morske plodove i hranu za kućne ljubimce, te da su iz epidemioloških službi informisani da je dug period transporta tih proizvoda i da oni ne mogu imati efekte na zdravlje stanovništva.

"Pratićemo analize. Izuzetno je bitno da se nastavi spoljnotrgovinski promet sa Kinom, čije je tržište za BiH veoma značajno i da se omoguće kineske investicije iz kompanija različitih sektora", dodao je on.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH rekli su da su u decembru prošle godine iz Kine uvezena 9.648.462 kilograma robe u vrijednosti 43.574.310 KM, dok je u januaru ove godine uvoz iznosio 9.997.704 kilograma  u vrijednosti od 44.013.945 KM. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )