FOTO: RTL

- Kineska uprava za kontrolu i prevenciju bolesti /CDC/ saopštila je da kontakt sa ambalažom zamrznute hrane na kojoj se nalazi virus korona može da izazove infekciju.

CDC do sada nije utvrdio da se neki potrošač zarazio preko zamrznute hrane i pakovanja, ali se savjetuje radnicima koji rukuju, obrađuju i prodaju takve proizvode da izbjegavaju direktan kontakt rukama, jer može doći do infekcije.

Radnici, takođe treba da izbjegavaju dodirivanje lica, nosa ili usta prije nego što skinu radnu odjeću i operu ruke, a potrebno je i da se redovno testiraju.

CDC je prošle sedmice detektovao i izolovao živi virus korona na pakovanju zamrznutog bakalara u gradu Ćingdao.

Ovo otkriće, prvo na svijetu, ukazuje da je moguće prenijeti virus preko velikih razdaljina preko zamrznute hrane.

Dva lučka radnika u mjestu Ćingdao, koji su prvobitno dijagnostikovani kao asimptomtaski slučajevi u septembru, donijeli su virus u bolnicu tokom karantina zbog manjka sredstava za dezinfekciju i zaštitu, što je kasnije dovelo do još 12 slučajeva zaražavanja u bolnici.

Međutim, CDC smatra da nema dokaza da su ova dva radnika zaražena preko pakovanja direktno, već su se zarazili na nekom drugom mjestu, a onda su zarazili hranu kojom su rukovali, rekao je Đin Dong Jan, profesor virusologije sa Univerziteta Hong Kong.

I ranije su pronađeni neki genetski tragovi virusa na uzorcima zamrznute hrane ili pakovanja hrane, ali količina virusa je bila niska i nije izolovan živi virus.

Samo živi virus može da zarazi ljude, rekao je Đin.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )