FOTO: InfoBijeljina.com

ISTOČNO SARAJEVO - Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će Evropska komisija, najvjerovatnije, donijeti odluku da BiH može postati članica EU, s tim da postoji cijeli niz koraka i zahtjeva koji se moraju ispuniti.

On je rekao novinarima da se uskoro očekuje mišljenje Evropske komisije o odgovorima BiH na dodatna pitanja iz Upitnika, ali da ne može precizirati tačan datum. 

Vigemark je podsjetio da je u pripremi mišljenje o odgovorima na aplikaciju za članstvo, koju je BiH podnijela prije tri godine. 

Kao domaćin debate u okviru projekta "PrEUzmi inicijativu" o mogućnostima i izazovima procesa pristupanja EU, Vigemark je naveo da je želio da čuje direktno od građana koje su njihove potrebe, kao i da kaže nešto više o procesu evropskih integracija, te koje su koristi koje članstvo EU donosi građanima. 

On je podsjetio da su ovakvi direktni razgovori sa građanima počeli prije godinu dana, dodajući da je razgovarao sa privrednim proizvođačima, te imao susrete sa studentima svih javnih univerziteta u BiH. 

Prema njegovim riječima, EU je pružila podršku u rekonstrukciji objekta Tužilaštva u Istočnom Sarajevu, te zbrinjavanju socijalno ugroženih kategorija stanovnika, kao i poljoprivrednicima. 

Koordinator Evropske mreže preduzetništva u Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Crne Gore LJiljana Belada istakla je da članstvo u EU, osim mnogo benefita, podrazumijeva i mnogo obaveza, te da je vrlo važna priprema i usaglašavanje sa kriterijumima EU.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )