FOTO: RTRS

Požar u katedrali Notr Dam, nije ugašen ni poslije 12 časova. Vatra jeste stavljena pod kontrolu rano jutros oko tri sata, ali nije u potpunosti ugašena.

Vatra, koja je buknula juče u ranim večernjim satima, brzo se razbuktala te je prvo izgoreo toranj pariske katedrale, koji se potom i srušio, a ubrzo je pao i krov, podsjeća portal Indeks.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da su vatrogasci uspjeli svojim trudom da izbjegnu najgori mogući scenario.

Kako je precizirao, glavni dio zdanja vatrogasci su uspjeli da spasu.

On je takođe rekao i da će obnova hrama krenuti odmah nakon što požar bude ugašen, kao i da će u taj proces biti uključeni najbolji majstori koji postoje.

Istovremeno, predstavnik vatrogasaca Žan Klod Gale izjavio je da se radi na evakuaciji svih relikvija koje se nalazi u crkvi i dodao da je trnov vijenac Isusa Hrista prebačen na sigurno.

- Trenutno radimo na tome da sačuvamo dio zgrade gdje se nalaze sveti predmeti. Ono najvrijednije smo već uspjeli da prebacimo na sigurno - dodao je.

Preko 400 ljudi se borilo protiv požara koji je zahvatio kultno zdanje u Parizu.

Notr Dam, čuvena pariska katedrala iz srednjeg vijeka, remek djelo i simbol hrišćanske civilizacije, stradala je juče u velikom požaru koji je, iz neutvrđenih razloga, izbio u kasnim popodnevnim satima.

Od vatre se u potpunosti obrušio jedan toranj, poslije čega je požar zahvatio i drugi toranj i noseću konstrukciju.

Francuski predsjednik je izjavio da su vatrogasci uspjeli da spasu glavni dio zdanja i da će obnova hrama krenuti odmah.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )