FOTO: null

Amerika vrši pritisak u Savjetu bezbjednosti UN da se u saopštenju izrazi puna podrška Nacionalnoj skupštini Venecuele kao "jedinoj demokratski izabranoj instituciji", čemu se protivi Rusija, izjavile su danas diplomate.

Savjet bezbjednosti UN sastaće se danas na zahtjev SAD nakon što su Vašington i još nekoliko država u regionu priznale lidera opozicije Venecuele Huana Guaida za predsjednika, a od predsjednika Nikolasa Madura zatraženo je da podnese ostavku.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i šef diplomatije Venecuele Horhe Areaza, uz još nekoliko ministara, govoriće pred Savjetom bezbjednosti UN.

Pred početak sjednice, koja će biti otvorena za javnost, predsjednici SAD su članicama Savjeta bezbjednosti UN podijelile nacrt teksta saopštenja.

"Pošto se uslovi u Republici Venecueli i dalje pogoršavaju, Savjet bezbjednosti UN izražava punu podršku Nacionalnoj skupštini UN kao jedinoj demokratski izabranoj instituciji", navodi se u nacrtu teksta u koji je uvid imala agencija Rojters.

Analitičari navode da, ukoliko bi saopštenje bilo usvojeno u Savjetu bezbjednosti UN, to bi značilo priznanje Guaida, koji je predsjedavajući Nacionalne skupštine za šefa države Venecuele.

Guaido se sredinom sedmice proglasio za privremenog predsjednika Venecuele.

Međutim, predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzija rekao je sinoć da je Moskva protiv inicijative SAD da se Guaido podrži kao privremeni predsjednik.

Saopštenja Savjeta bezbjednosti UN moraju biti usaglašena konsenzusom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )