FOTO: pixabay

Djeca i mladi sve ranije počinju sa korišćenjem digitalnih tehnologija, tako da svako četvrto dijete u predškolskom uzrastu posjeduje digitalni uređaj, navodi se u istraživanju Dječjeg fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji.

Klub roditelja i nastavnika "Partnerski za obrazovanje" iz Niša predstavio je rezultate istraživanja, u kojima se navodi da se većina djece susreće sa digitalnim uređajima u uzrastu od četiri godine.

"Djeca mlađeg osnovnoškolskog uzrasta počinju (sa korišćenjem uređaja) sa oko pet godina... Sa druge strane, trećina ispitanih roditelja nije dovoljno upoznata sa digitalnim uređajima kako bi umjeli da ih zaštite od mogućih zloupotreba", navodi se u saopštenju.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju da djeca koriste digitalne uređaje u sve ranijem uzrastu.

"Svako četvrto dijete u predškolskom uzrastu i više od polovine djece u školskom uzrastu već posjeduje jedan digitalni uređaj. Pokušaj da ograniče djetetu vrijeme provedeno na internetu izazvao je sukob sa djecom kod dvije trećine roditelja, dok se jedna trećina njih sukobila sa djecom zbog ograničavanja dostupnog sadržaja na internetu", navela je Dobrinka Kuzmanović sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Prema preporukama stručnjaka, djeca mlađa od dvije godine ne bi trebalo da provode vrijeme ispred TV ekrana, računara, tableta ili "pametnog telefona", a djeci predškolskog uzrasta vrijeme provedeno ispred ekrana bi trebalo da se ograniči na jedan sat.

"Za djecu tog uzrasta važno je i da digitalne tehnologije koriste kroz igru, uz podršku odraslih, roditelja i vaspitača. Za djecu stariju od pet godina, preporuka je da roditelji ustanove jasna pravila i ograničenja kada je riječ o korišćenju tehnoloških uređaja", navodi se u istraživanju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )