FOTO: Nezavisne

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o proglašenju Parka prirode "Una".

"Ovom odlukom proglašava se zaštićenim područje rijeke Une na teritoriji opština Novi Grad, Kozarska Dubica, Krupa na Uni i Kostajnica, u kategoriji V – zaštićeni pejzaži – Park prirode "Una", u ukupnoj površini od 2772,60 ha", stoji u saopštenju Vlade RS.

U postupku proglašenja ovog zaštićenog područja utvrđena je kategorija V, Zaštićeni pejzaži – Park prirode.

Park prirode je područje dobro očuvanih prirodnih vrijednosti sa pretežno očuvanim prirodnim ekosistemima i živopisnim pejzažima, namijenjeno očuvanju ukupne geološke, biološke i pejzažne raznovrsnosti, kao i zadovoljenju naučnih, obrazovnih, duhovnih, estetskih, kulturnih, turističkih, zdravstveno-rekreativnih potreba i ostalih djelatnosti usklađenih sa tradicionalnim načinom života i načelima održivog razvoja.

Iz Vlade su pojasnili da razlozi za donošenje ove odluke, imaju za cilj očuvanje prirode, kao i težnju da se upravljanje zaštićenim područjem bazira na uspostavljanju skladnih odnosa između potreba zaštite prirode i aktivnosti ljudi. To podrazumijeva uvažavanje potreba autohtonog stanovništva i lokalne zajednice, uključujući upotrebu resursa za opstanak u onoj mjeri u kojoj to neće izazvati negativan uticaj na primarne ciljeve upravljanja.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, pokrenulo je u toku 2017. godine, postupak proglašavanja prethodne zaštite područja rijeke Une, uzimajući u obzir činjenicu da postoji opasnost da će područje rijeke Une biti ozbiljno ugroženo, s obzirom na planiranu izgradnju odlagališta radioaktivnog i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, odnosno u neposrednoj blizini rijeke Una, koja je zbog identifikovanih prirodnih vrijednosti  planirana za zaštitu Izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske do 2025. godine, u kategoriji Park prirode.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )