FOTO: Tuzlanski.ba

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu i dalje su u porastu i u ovoj opštini danas nema nastave u osnovnim i srednjim školama i ne radi Vrtić "Pčelica Maja".


Vodostaj rijeke Une jutros je 482 centimetra, što je za 185 centimetara više nego juče ujutro, a Sane 512 centimetara ili 172 centimetra više. 

U protekla 24 časa palo je 20 litara kiše po metru kvadratnom, a u lokalnom Centru za obavještavanje rečeno je Srni da Sana raste oko četiri centimetra za jedan čas, a Una pet. 

U Novom Gradu su sinoć proglašene redovne mjere odbrane od poplava, kada je vodostaj Une dostigao nivo od 450 centimetara. 

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da vodostaj Sane raste uzvodno od Novog Grada, dok vodostaj Une uzvodno stagnira. 

"Prepumpne stanice koje su u funkciji od juče ujutro rade bez problema", rekao je Drljača. 

Prema njegovim riječima, još su jake bujice u podrgrmečkom dijelu opštine i u prekidu je saobraćaj na više pravaca. 

Drljača kaže da je na sastanku Štaba za vanredne situacije, koji je zasjedao u ponoć, sačinjem operativni plan za danas, s obzirom na to da se i dalje očekuje rast vodostaja Sane. 

Iz Štaba je apelovano da građani prate informacije koje će pravovremeno davati nadležne opštinske službe i da ne podliježu panici. 

Na lokalnom putu Blagaj Japra-Vitasovci-Radimirovac-Volari u mjestu Vitasovci izlila se Sana zbog čega je saobraćaj obustavljen i odvija se obilaznim pravcem preko Svodne. 

Neprohodan je i lokalni put Urije-Šuća, a u funkciji je alternativni pravac preko Urijanskih brda. 

Tokom jučerašnjeg dana iz korita su izlile rijeke Una, Sana, Vojskova i Japra, te je zaplavljeno više naselja u dolini Japre i Vojskove. 

Štab za vanredne situacije u Novom Gradu održava sastanke od nedjelje, 12. maja, kada su u ovoj opštini bujice poplavile više naselja, a zatim počeli da rastu vodostaji rijeka. 

Redovne mjere zaštite od polava na snazi su pri vodostaju Sane od 320 centimetara, dok kod Une iznosi 450 centimetara, vanredne na 510 centimetara, a stanje elementarne nepogode kada nivo dostigne 540 centimetara. 
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )