FOTO: pixabay

Mijenjanje gena i proučavanje matičnih ćelija uvijek je bilo kontroverzno, ali ono što japanski naučnik Hiromitsu Nakauči planira da uradi moglo bi tu kontroverzu da podigne na potpuno novi nivo.

Posle godina planiranja, Nakauči je dobio dozvolu japanske vlade za sprovođenje eksperimenta na embrionu koji bi trebalo da bude kombinacija čovjeka i životinje.

On već godinama traži zemlju u kojoj bi ostvario svoj san - da uzgaja ljudske organe u tijelu životinja, kako bi u budućnosti takvi organi mogli da budu korišćeni za transplantaciju. Japan se pokazao kao zemlja koja je spremna da dozvoli kontroverzni eksperiment.

Iako je Nakauči dobio dozvolu za izvođenje svog eksperimenta i uzgajanje "hibrida čovjeka i životinje", to ne znači da će odmah početi sa stvaranjem farme takvih stvorenja. On želi da sve ide polako, kako bi javnost prepoznala značaj takvog istraživanja.

Nakauči ističe da ne očekuje da će odmah uspjeti da stvori ljudske organe, ali da mu eksperiment omogućava da ide dalje sa istraživanjem na temelju onoga što je do sada naučio.

Njihov eksperiment će početi ubacivanjem ljudskih matičnih ćelija u embrione pacova i miševa koji su genetski izmijenjeni tako da ne bi mogli da stvore sopstvenu gušteraču.

Cilj toga je da ljudske matične ćelije u tim embrionima stvore gušteraču. Nakauči i njegov tim će dvije godine posmatrati razvoj i rast tih embriona. Ako eksperiment bude uspješan, zatražiće dozvolu da ga ponove i na svinjama.

Iako ovo možda zvuči kao scena iz horor-filmova, hibridni embrioni čovjeka i životinje već su bili ranije stvarani u naučne svrhe, ali nisu smjeli da prođu fazu embriona.

Naučnike najviše brine pitanje kako da kontrolišu šta će ljudske matične ćelije "uraditi" u životinjskom embrionu, budući da su to ćelije koje tako "programirane" da iz njih mogu da nastanu bilo koje druge ćelije ljudskog organizma.

Nakauči i njegov tim se nadaju da će se pretvoriti u ćelije gušterače. Međutim, ako ćelije budu dospjele u mozak, eksperiment će biti prelinut. To je ujedno i jedan od uslovaa pod kojima su dobili dozvolu za njegovo sprovođenje. Nakauči ipak smatra da se to neće dogoditi.

On je prošle godine, na Univerzitetu Stanford, učestvovao u stvaranju prvog hibrida između čovjeka i ovce. Iako je taj embrion uništen posle 28 dana, sadržao je veoma malo ljudskih ćelija.

"Pokušavamo da se pobrinemo za to da ljudske ćelije doprinesu stvaranju određenih organa. Uz našu novu generaciju ciljanih organa, ne moramo da se brinemo da će se ljudske ćelije pojaviti tamo gdje to ne želimo, što će smanjiti etička pitanja i zabrinutost", pojasnio je Hiromitsu Nakauči.

A s obzirom na to da je Japan početkom godine uklonio sve zakonske prepreke za transplantaciju hibridnih embriona u životinje surogate i dao "zeleno svjetlo" za uzgoj takvih embriona do pune zrelosti, u budućnosti bismo mogli da čitamo o kontroverznim eksperimentima na hibridima ljudi i životinja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )