FOTO: InfoBijeljina.com

Treći Sajam ženskog preduzetništva u Ugljeviku koji se održava u okviru "Vidovdanskih svečanosti" okupio je 27 žena čiji su ručni radovi izloženi na platou ispred Centra za kulturu "Filip Višnjić".

Sajam je otvorio načelnik Ugljevika Vasilije Perić ističući da se kroz ovakve manifestacije čuvaju srpska kultura, običaji, duhovnost i tradicija. Perić je rekao da se na ovaj način ekonomski osnažuju žene koje žive u ruralnom području, uz ocjenu da stabilnost i razvoj seoskih područja doprinosi stabilnosti cijele Republike Srpske.

"Važno je da žene budu uključene i u politiku, društveni život i ekonomski razvoj lokalne zajednice", zaključio je on.

Na Trećem Sajmu ženskog preduzetništva posjetioci su imali priliku da vide ručne rađene narodne nošnje, vezove, kozmetiku, dekupaž, proizvode od meda i kolače. Organizatori sajma su Parohija ugljevička, Kolo srpskih sestara "Sveta Marija Magdalina", Boračka organizacija Ugljevika, opštinska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a generlani pokrovotelj je opština Ugljevik.

Protojerej-stavrofor Mićo Pajkanović izrazio je zadovoljstvo što se sajam u Ugljeviku tradicionalno održava na veliki srpski praznik Vidovdan.

"Ovaj sajam čuva i promoviše tradiciju majevičkog i podmajevičkog kraja i to je jedan od načina na koji potvrđujemo svoj identitet, duhovnost i kulturu, šta smo i kuda idemo i na taj način ćemo sačuvati srpsko ime i našu vjeru pravoslavnu", poručio je Pajkanović.

Predsjednik Kola srpskih sestara "Sveta Marija Magdalina" Anđa Srijemac rekla je novinarima da je sajam izložbeno-prodajnog karaktera i da svake godine okuplja sve više žena koje se bave rukotvorinama.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )