FOTO: pixabay

Kad joj je suprug iznenada preminuo od infarkta, Beograđanka je bila u šoku od tuge, ali to se ubrzo promijenilo. Naime, saznala je da je pokojni muž imao - tajnu porodicu. Imao je ljubavnicu s kojom je imao dijete te ga je priznao.

Njih dvoje dobili su u braku dvoje djece koja su još uvijek maloljetna.
 
Par mjeseci nakon sprovoda, podnijela je zahtjev za njegovu penziju, ali dobila je informaciju da neko drugi već prima njegovu penziju - a to je ljubavnica.
 
Mirovinski Fond PIO obradio se službeno supruzi - objasnili su zašto ljubavnica, a ne supruga prima njegovu penziju. 
 
Naglasili su kako prema zakonu supruga ljubavnici ne može oduzeti pravo na tu penziju. Naime, iako je to dijete vanbračno, stvar se ne može preokrenuti u korist zakonske djece i legalne supruge.
 
Naime, pravo na penziju u Srbiji nije ograničeno samo na bračne drugove. Pravo na to ima i vanbračni partner, pod određenim uslovima.
 
Vanbračni partner to pravo može tražiti ako je zajednica trajala najmanje tri godine ili imaju dijete. To se pravo ne stiče automatski, već u vanparničnom postupku koji se pokreće na zahtjev vanbračnog partnera.
 
Takođe, uz zahtjev za mirovinu prilaže se i pravomoćna sudska odluka kojom se potvrđuje postojanje ove zajednice.
 
Osim bračnog i vanbračnog druga, pravo na nasljeđivanje mirovine mogu pod određenim uslovima ostvariti i drugi članovi porodice umrle osobe. Da bi članovi familije mogli ostvariti ovo pravo, umrli član porodice mora imati najmanje pet godina staža osiguranja, ispunjavati određene uslove ili je već bio u penziji, prenose "24 Sata".
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )