FOTO: grude-online.info

Učenici četvrtog razreda u 80 hrvatskih škola, koje u nastavi koriste udžbenike čiji je izdavač Profil Kletau namijenjen za predmet prirode i društva, uče pogrešno da u BiH ne žive tri konstitutivna naroda, već samo Bošnjaci i Bošnjakinje, piše danas zagrebački Večernji list.

Udžbenik “Nina i Tino” potpisuje grupa autora: Arijana Piškulić Marjanović, Jasminka Pižtola, Lidija Prpić i Željka Zagorac.
 
Sporni radni udžbenik u upotrebi je, navodi se, od školske 2021./2022. godine, a dio je serijala “Nina i Tino” koji je počeo da se primjenjuje u razrednoj nastavi za vrijeme eksperimentalne Škole za život.
 
List piše da, naprimjer, u udžbenicima Školske knjige, kao i u udžbeniku “Priroda, društvo i ja” čiji je izdavač Alfa za isti razred u istom predmetu učenici uče susjedne zemlje i prirodne granice ne ulazeći uopšte u to koji narodi žive u kojoj susjednoj zemlji.
 
Na propust upozorio list, nakon što se redakciji obratio otac čiji sin u jednoj zagrebačkoj školi uči upravo po pomenutom udžbeniku.
 
Otac je pozvao reakciju Večernjeg pošto je na pitanje učiteljice odgovorio tačno, a ona ga je ispravila na način kako to pogrešno piše u udžbeniku.
 
Navođenje isključivo Bošnjaka i Bošnjakinja kao stanovnika u BiH izazvalo je reagovnaje i drugih roditelja, upozorio je otac djeteta, kazavši pritom da je žalosno da se tako uče djeca u Hrvatskoj.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )