FOTO: null

Lider Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda Oliver Ivanović podlegao je povredama nakon što je jutros upucan ispred svoje kancelarije u Kosovskoj Mitrovici.

Na žalost, Oliver Ivanović je podlegao povredama, potvrdio je za Tanjug direktor Bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović.

Ivanović je dodao da Oliveru Ivanoviću nije moglo da se pomogne, te da je preminuo nakon što je više puta upucen u gornji dio tijela.

Informacije o njegovoj smrti potvrdio je i Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić, prenosi "Sputnjik".

Nepoznati napadači ispalili su pet hitaca u Olivera Ivanovića jutros u Kosovskoj Mitrovici kada je ulazio u svoju kancelariju u sjedištu stranke.

Vlajić je za "Blic" rekao da je najvjerovatnije da je Ivanović mrtav prevezen u bolnicu.

"Izgleda je već na licu mesta preminuo. Koliko znamo za sada, zadobio je pet prostrelnih rana. Odmah je prevezen u bolnicu, lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali nije bilo spasa", rekao je Vlajić.

Mediji nezvanično pišu da je na Ivanovića pucano iz automobila u pokretu. Takođe nezvanično, u blizini mjesta atentata pronađeno je zapaljeno vozilo opel astra, kojim, je navodno, napadač pobjegao.

Kosovska policija je potvrdila da je Ivanović upućen u bolnicu i da trenutno nema više informacija o napadu, piše "Koha".

Zamjenik komandira Kosovske policije za region Sever Besim Hoti izjavio je za portal KoSSev da sve policijske snage tragaju za napadačima na Olivera Ivanovića.

"Poslali smo jedinice na teren. Jedinice su u bolnici i ispred kancelarija da to utvrdimo i službeno", kazao je u Hoti.

Izvještaji o tome šta se tačno dogodilo su različiti. Pojedini mediji pišu da su na mjestu atentata pronađene tri čaure, dok drugi javljaju da je u Ivanovića ispaljeno pet hitaca.

Takođe, najprije su se pojavile informacije da je Ivanovića ispred kancelarije pronašla komšinica koja je krenula po hljeb, dok su neki mediji izvijestili da su ubijenog pronašle stranačke kolege.

Ksenija Božović iz GI SDP rekla je za "Alo!" da je policija ispred kancelarije pronašla tri čaure.

"Upucali su ga ispred kancelarije, bio je sam. Pronašla ga je komšinica koja je krenula da kupi hleb. Odmah su pozvali Hitnu pomoć", rekla je Božovićeva za Alo!.

Kako prenose prištinski mediji, i u bolničkom krugu u Mitrovici i ispred prostorija stranke je gužva, a dio grada u kojem se napad dogodio blokirale su jake policijske snage.

Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba s Kosova i predsjednik Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće Ivanović je bio predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo, odakle je smijenjen 2001. godine.

Kad su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, postavljen za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. nalazio se na mjestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gdje su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Avgusta 2015. Ivanović je započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanović je 21. januara 2016. godine bio osuđen na devet godina zatvora, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Prošle godine pušten je da se brani sa slobode.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni auto je podmetnuta bomba.

Ivanović je rođen 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porijekla, u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehnickog smjera završio je tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gdje je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je vojnu akademiju jer je ustanovljeno da ima urođeni oštećeni vid, vraća se na Kosovo gdje je završio Mašinski fakultet.

Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika,te je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski.

Živio je u Kosovskoj Mitrovici sa suprugom i trojicom sinova. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )