FOTO: novosti.rs

U Ujedinjenima nacijama, Srbima su dopisivali zločine u posljednjem ratu u Jugoslaviji i BiH i sakrivali izvještaje s terena koji su prikazivali drugačiju sliku od one koju je zahtijevala američka diplomatija, kaže nekadašnji profesor univerziteta Ilinois u Čikagu, Nikola Moravčević, koji je imao uvid u arhivu Ujedinjenih nacija. Tamo se i dalje nalazi niz izvještaja koji pobijaju, sada već opšteprihvaćenu, sliku rata u BiH, ali za koje nije dozvoljen pristup javnosti.

Politika rada Savjeta bezbjednosti UN je da svaka stalna članica može da skine neku tačku dnevnog reda koja joj se ne sviđa, a u ime američke administracije to je radila Medlin Olbrajt koja je skinula niz izvještaja među kojima i pismo prvog komandanta “plavih šljemova”, Satiša Nambijara koji je pisao da nije bio svjedok nikakvog genocida niti ičega što bi po obimu prišlo blizu procjenama koje su izmislili mediji.

- Nambijara je naveo da je tio klasični građanski rat i da tu nema nekog posebnog krivca. On je iznio i argumente i sve, i to je Butros Gali primio, ali je Madlen Olbrajt tražila da se to izbaci - kaže Moravčević.

Nambijarovo pismo samo je jedno u nizu onih koji nikada nisu ugledali svjetlo dana, a koji sakupljaju prašinu u Arhivu stalnih članica SB UN. Moravčević, koji je u svojoj knjizi pisao o ratovima u bivšoj Jugoslaviji, dobio je dozvolu od Butrosa Galija, koga je lično poznavao, da pregleda Arhiv.

- Međutim, pošto je Butros Gali bio ozlojeđen da ga Amerikanci neće podržati za drugi termin, on je meni dozovolio da to pismo vidim - kaže Moravčević.

Olbrajtova je sakrila izvještaj o Račku u kojem je pisalo da navodni pobijeni albanski civili na nogama imaju austrijske vojne čizme i dijelove austrijske vojničke opreme. Moravčević navodi da nisu razmatrani ni pravi izvještaji oficira UN s terena iz Sarajeva u kojem je pisalo da su muslimanske snage iz zaštićenih zona djelovale po srpskim položajima, kao ni izvještaj od 19. oktobra 1994. generala Majkla Rouza da su snage Alije Izetbegovića krenule u ofanzivu iz zone bezbjednosti i da krše primirje.

- Sjećam se jednog dijela gdje se tvrdi da su srpske snage silovale 50.000 žena, a onda je neko poslao izjvještaj da srpske snage nisu imale toliko ljudi da to izvedu - kaže Moravčević.

Arhiv stalnih članica SB nalazi se u Menhetnu i veliko je pitanje da li će iko ikada vidjeti te izvještaje, jer SB nema politiku poput američke vlade da svi tajni spisi moraju biti otpečaćeni nakon protoka određenog vremena.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )