FOTO: null

Direktor Zavoda za stomatologiju Republike Srpske Ranka Knežević rekla je da, prema epidemiološkim pokazateljima, čak 30 odsto djece u Srpskoj uzrasta do dvije godine boluje od karijesa mliječnih zuba, te istakla da je potrebno od samog rođenja voditi bri

Kneževićeva je napomenula da oralno zdravlje ima veliki značaj za opšte zdravlje organizma jer se u zubnom plaku nalazi veliki broj bakterija koje su uzročnici oboljenja usta i zuba, a mogu da dovedu do oboljenja cjelokupnog organizma.

"Preventivne mjere imaju veliki značaj u očuvanju oralnog zdravlja, a naročito su važne kod trudnica i djece predškolskog uzrasta. Zdrava usna duplja kod malog djeteta je predispozicija za zdrave mliječne zube, što je uslov za zdrave stalne zube", rekla je Kneževićeva u okviru radionice o oralnom zdravlju u Centru "Zaštiti me" u Banjaluci povodom 20. marta - Svjetskog dana oralnog zdravlja.

Predstavnik Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Marina Milovanović rekla je da resorno ministarstvo podržava aktivnosti koje imaju za cilj da podignu nivo brige o oralnom zdravlju stanovništva.

"Usta su ogledalo koje održava opšte zdravlje organizma i zato je važno podstaći brigu o oralnom zdravlju u najranijoj dobi djece, jer se tada usvajaju i razvijaju svi životni stilovi", rekla je Milovanovićeva.

Direktor Јavne ustanove Centar "Zaštiti me" Zorica Kuzmanović Vasilić istakla je značaj obilježavanja Svjetskog dana oralnog zdravlja u ovoj ustanovi, u kojoj se vaspitavaju i obrazuju djeca sa smetnjama u razvoju iz cijele Republike Srpske.

"Ova edukativna radionica ima veliki značaj za naše mališane, kako za njihovo zdravlje, tako i za njihovu socijalizaciju", rekla je Vasilićeva.

Ona je navela da u Centru ima 147 učenika, od čega 54 učenika žive u internatu u okviru ove ustanove.

Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se 20. marta sa ciljem podizanja svijesti, kao i ohrabrivanja porodica i zajednice kako bi se preduzele mjere za smanjenje štetnih posljedica koje izazivaju oralne bolesti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )