FOTO: bizlife.rs

U Republici Srpskoj ima 1.800 oboljelih od multipla skleroze, dok terapiju koju kompletno pokriva Fond zdravstvenog osiguranja prima njih 95, ili manje od šest odsto, rekao je predsjednik Udruženja multiple skleroze Srpske Miroslav Vukomanović.

Vukomanović je rekao da su najveći problemi sa kojim se oboljeli od multipla skleroze susreću nedostupnost najskupljih terapija, ali i diskriminacija kada je riječ o zapošljavanju.

On je novinarima, povodom današnjeg Svjetskog dana oboljelih od multipla skleroze, rekao da samo 95 oboljelih prima terapije koje kompletno finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Vukomanović je, ipak, pohvalio Fond zdravstvenog osiguranja što je povećao broj terapija koje finansira jer je prošle godine terapiju primalo 75, a danas 95 pacijenata.

– Međutim, to je jako malo, a terapije su jako bitne, prvenstveno kod mlađih da bi ostali pokretni i mogli da rade, te doprinose porodici i društvu – kaže Vukomanović.

On je rekao da je u zemljama u okruženju stanje dosta bolje kada je riječ o terapijama, a da Republika Srpska i BiH po tom pitanju stoje najlošije.

Vukomanović je naveo da u Srbiji terapiju prima 12 odsto oboljelih, u Hrvatskoj daleko više, dok u zemljama Evrope nema tog problema.

Nacionalni koordinator za multipla sklerozu u Republici Srpskoj Sanja Grgić rekla je da je u Srpskoj, posebno u Banjaluci, zabilježen porast oboljele djece između 12. i 14. godine.

– Pretežno je riječ o oboljenju koje pogađa mlađe osobe i kod većine bolesnika znaci se javljaju između 20. i 40. godine života, a sve češće i u ranoj adolescenciji – rekla je Grgićeva.

Ona kaže da ova bolest predstavlja zapaljensko, autoimuno oboljenje centralnog nervnog sistema, te da je vodeći netraumatski uzrok invalidnosti kod mladih.

Grgićeva je rekla da je cilj obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze da se pacijenti oboljeli od ove bolesti učine vidljivijim u društvu.

Obilježavanju Svjetskog dana borbe prtiv multiple skleroze u banjalučkom parku “Petar Kočić” prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, koji je istakao da podržava borbu lica oboljelih od multipla skleroze.
– O ovoj temi treba više da se priča i ona zaslužuje vidljivost da građani budu infomisani i da se pruži podrška i samim licima koji imaju multiple sklerozu – rekao je Radojičić.

Radojičić je rekao da se u Banjaluci u protekle dvije godine mnogo radilo na uklanjanju arhitektonskih barijera, ističući da ima još mnogo da se radi od pristupa svih lokacija na kojima se daju administartivne usluge, Banskog dvora, pojedinih ambulanti i slično.

On je rekao da su udruženja, među kojima i za osobe sa invaliditetom, proteklih godina imala aministrativne-birokratske probleme i da su svi bili obveznici određene komunalne takse, te da su od marta ove godine sva udruženja oslobođena plaćanja takse da bi mogla da se javljaju na javne pozive i učestvuju u projektima.

Radojičić je naglasio potrebu za borbom ostvarenja širih prava u zdravstvenom osiguranju, ističući da je u razgovoru sa oboljelim od multiple skleroze uvidio da je jedan od ozbiljnih problema obezbjeđivanje lijekova.

– To je nešto što treba da bude predmet dalje borbe svih onih koji podržavaju ove ljude – da se u Fondu zdravstvenog osiguranja ostvare dodatna ili proširena prava – naglasio je Radojičić.

Dvadesetpetogodišnja Milica Galić kaže da je od multipla skleroze oboljela prije devet godina.

Galićeva, koja je master italijanskog jezika i književnosti i nezaposlena je, trenutno se liječi imunosupresivnom terapijom druge linije.

– Stigme ne mogu reći da je bilo, ali ni da nije. Problem je što vas svi gledaju kada prođete ulicom sa hodalicom – navela je Galićeva.

Ona je dodala da o ovoj bolesti treba više pričati, jer ljudi nisu dovoljno upoznati o njoj.

– Kada kažem da imam multipla sklerozu, u 90 odsto slučajeva ljudima uopšte nije jasno o čemu im govorim i šta u stvari ovo oboljenje predstavlja – upozorila je Galićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )