FOTO: null

Dan nakon vazdušnog napada koji su izvele SAD, Francuska i Velika Britanija, osvanulo je mirno jutro.

Nakon jučerašnjig napada u ranim jutarnjim časovima, kada je za 50 minuta na Siriju sručeno više od 100 projektila, uslijedile su različite reakcije iz cijelog sveta, od osuda iz Moskve do izjava Donalda Tramp koji je napad okarakterisao kao "savršen", pa do sednice Savjeta bezbjednosti UN koji je odbacio rezoluciju Rusije kojom bi se osudila agresija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika protiv Sirije.

Vojna operacija u Siriji koju su povele Sjedinjene Američke Države uz podršku Velike Britanije i Francuske, bila je limitirana, kratka i oštra intervencija protiv meta koje su navodno povezane sa hemijskim oružjem.

Zvaničnici poručuju da dalji napadi nisu u planu ako sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne počini nove hemijske napade u budućnosti.

Prema pisanju "Gardijana", iako je proteklih dana bilo najava da bi udari mogli da započnu Treći svjetski rat, ta opcija nije bila ni blizu. Ipak, zapadni zvaničnici ističu da je napad jači od prošlogodišnjeg, kada je sa 59 raketa uništeno 20 posto sirijske avijacije.

Subotnji napad bio je duplo većeg obima, a upotrijebljeni su i avioni. Gađane su avio-baze, istraživački centar i skladišta u kojima su pripremana hemijska oružja.

List piše da je glavni cilj, osim upozorenja Asadu, bio i da se što je više moguće izbjegnu pozicije ruske i iranske vojske, kako se sukob ne bi rasplamsao.

Uprkos retorici Moskve da će odgovoriti na napad, Rusija kao i SAD želi da izbjegne direktan konflikt, dijelom zato što je u gotovo svakom segmentu osim nuklearnom, brojno nadjačana u odnosu na Ameriku.

SAD za vojsku izdvajaju 550 milijardi dolara godišnje u odnosu na ruskih 70 milijardi, a u odnosu na 20 američkih nosača aviona Moskva raspolaže samo jednim. Ukoliko Rusija pokuša odmazdu to bi prije moglo da bude kroz neki vid sajber-rata, prije nego otvorenog sukoba, piše "Gardijan".

Ipak, da bi se izbjegao sukob SAD su na vrijeme obavijestile Rusiju o napadu. Cilj Amerike, kako je Tramp najavio prije navodnog hemijskog incidenta u Dumi, je da napusti Siriju čim "Islamska država" bude potpuno poražena. Ovaj napad ne mijenja taj stav, a nije izveden ni sa ciljem promjene režima.

- Asad može biti zadovoljan ishodom udara koji je, sva je prilika, pričinio manju štetu od prošlogodišnjeg. U današnjem udaru nije bilo žrtava, a sirijski mediji javljaju da su tri osobe povrijeđene u Homsu. Udarom su zadovoljne i saveznice, SAD, Britanija i Francuska, koje su izbjegle sofisticiranu rusku vazdušnu odbranu.

Takođe su izbjegli i sirijski PVO koji je navodno u februaru oborio izraelski avion", piše "Gardijan".

Drugi rizik je da su rakete koje su pogodile hemijsko oružje mogle da rasprše otrov. Međutim, britanski stručnjaci rekli su da je rizik minimalan. Kako su rekli hemijska oružja bi prije bila raznesena nego disperzirana.

- Ipak, najveći rizik bi bio pogađanje ruskih ili iranskih vojnika, ili greška koja bi dovela do civilnih žrtava. Iako SAD i Velika Britanija tvrde da su rakete danas mnogo preciznije i pametnije, greške se dešavaju. Tokom rata u Iraku 1991. godine pogođeno je sklonište al-Amirijah u Bagdadu kada je ubijeno više od 400 civila. Takođe 1999. godine tokom bombardovanja Јugoslavije NATO avijacija je pogodila ambasadu Kine u Beogradu, kada su poginula trojica kineskih novinara. Da bi izbjegli da pogode Ruse, Irance ili civile SAD, Velika Britanija i Francuska su se odlučile da gađaju mete za koje su vjerovali da su dovoljno udaljene. Špekulacije da je svijet na ivici svjetskog rata vjerovatno će se pokazati kao neosnovane - zaključuje britanski list.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )