FOTO: Srpska Info

U Bosni Hercegovini na dva zvanično zaposlena radnika dođe jedna nezaposlena osoba, pokazuju zvanične statistike.

Tako su na kraju jula u BiH poslodavci prikazali da imaju ukupno 821.791 zaposlenog radnika, koji su prijavljeni na obavezne vidove socijalnog osiguranja, dok je na evidencijama službi za zapošljavanje bilo 407.109 ljudi.

Podaci pokazuju i to da je najveći broj radnika u BiH zaposlen u nekoj od privrednih grana u kojima su plate ispod prosjeka. Prerađivačka industrija, trgovina i djelatnost pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane upošljavaju više od 362.000 radnika. Međutim, njihova prosječna primanja kreću se od 583 do svega 707  maraka. Istovremeno, prosjek plata u julu u BiH iznosio je 932 KM.
S druge strane, u javnom sektoru, obrazovanju i u djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite, dakle sektorima koji se direktno i indirektno finansiraju novcem poreskih obveznika, zaposleno je gotovo 200.000 ljudi.

Prosječne plate u javnoj upravi na nivou BiH u julu su bile 1.274 KM, u obrazovanju 948 maraka, a u djelatnosti zdravstvene zaštite 1.246 KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )