FOTO: null

Gotovo 90 posto njemačkih penzionera koji rade i nakon odlaska u penziju rade zbog socijalnih i osobnih motiva, a ne financijskih, proizlazi iz studije Instituta za istraživanje tržišta rada (IAB) objavljene u utorak.

„Devedeset posto penzionera koji su zaposleni i nakon odlaska u penziju uživa u svom poslu i traže kontakt s kolegama“, proizlazi iz studije Instituta koji djeluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje.

Istodobno preko 50 posto ispitanih navodi i financijske razloge za ostanak u radnom odnosu i nakon odlaska u penziju.

Spremnost na rad i nakon odlaska u penziju povećava se s visinom penzije. Među penzionerima sa penzijama nižim od 1.000 eura je 26 posto žena i 29 posto muškaraca koji rade i taj postotak je znatno niži od onog koji se bilježi kod penzionera s višim penzijama. Među umirovljenicima s mirovinama višim od 2.500 eura broj onih koji rade u prosjeku je 59 posto odnosno znatno viši.

U prve tri godine nakon odlaska upenziju u Njemačkoj u nekoj vrsti radnog odnosa ostaje preko četvrtine penzionera.

Potencijal za veću radnu aktivnost kod penzionera je još veći. Prema studiji IAB-a, kod 13 posto umirovljenica i 20 posto umirovljenika koji ne rade postoji želja za ponovnim stupanjem u radni odnos.

Studija zato poslodavcima preporuča mjere koje bi omogućile lakše zapošljavanje penzionera.

„Politika i gospodarstvo bi zajednički trebali fleksibilnim pristupom stvoriti okvirne uvjete kako bi se lakše ostvarila želja za radnim odnosom kod umirovljenika“, stoji u studiji.

Sve više poslodavaca zbog manjka radne snage zadržava svoje umirovljenike kao slobodne saradnike i nakon službenog odlaska u penziju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )