FOTO: null

Da li pozitivnim razmišljanjem možemo spriječiti razvoj bolesti?

Široko je rašireno uvjerenje da je uzrok raka psihološki. U reprezentativnom istraživanju Njemačkog centra za istraživanje raka čak 61 odsto ispitanika složilo se s tvrdnjom da psihički stres može da uzrokuje rak. Ipak, jasnih dokaza za to nema. 

"Opšte prihvaćeno mišljenje je da možete dobiti rak na temelju svog raspoloženja, stresa na radnom mjestu ili zbog toga jer ste, recimo, izgubili voljenu osobu.. Ipak, to nije je održivo", kaže psihoonkolog Imad Matouk iz univerzitetske bolnice u Hajdelbergu. 

Prema njegovom mišljenju rak se razvija zbog nekoliko faktora: genetske predispozicije, rizičnog ponašanja poput pušenja ili čiste slučajnosti. 

Nema nikakvih dokaza da pozitivnim stavom možete izbjeći rak, kaže Matouk koji je zato vrlo skeptičan prema "pozitivnom razmišljanju" kakvo se često propagira u knjigama o samopomoći.

Iako psiha ne može da izliječi rak, može pomoći u kvalitetu života pacijenata, naročito u ranoj fazi bolesti kada još imaju osjećaj da nad njom imaju nekakvu kontrolu, napominje Matouk. 

Naime, oko 30 odsto pacijenata razvije psihološke probleme kao posljedicu bolesti. Postoje tehnike opuštanja koje mogu ublažiti uznemirenost i strah. Mnogima od njih potrebna je i psihoterapija. 

I način na koji drugi ljudi reagiraju na rak može biti težak za one oboljele. "Članovi porodice i prijatelji mogu pomoći, ali mogu biti i dodatni teret", kaže direktorka Njemačkog infomativnog centra za rak, doktorka Suzan Veg Rames.

Ona ih savjetuje da ne rade ono što bi sami očekivali u istoj situaciji, nego da direktno pitaju pacijenta šta mu treba. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )