FOTO: InfoBijeljina

Neposredno pred sezonu ljetnjih odmora, Evropska komisija (EK) je objavila izvještaj o kvalitetu vode za kupanje u zemljama članicama, kao i u Albaniji i Švajcarskoj.

Najnoviji godišnji izvještaj o kvalitetu vode za kupanje u Evropi zasnovan je na podacima za 2018. godinu, ali dobar je pokazatelj toga gdje ćete najvjerovatnije ovog ljeta naći vodu za kupanje najboljeg kvaliteta, saopštila je EK.

Najveći procenat – 95,4% – od ukupno 21,831 kupališta koja se kontrolišu u 28 zemalja članica EU ispunjava minimalne standarde kvaliteta Evropske unije, navodi se u ovogodišnjem izvještaju Evropske komisije i Evropske agencije za životnu sredinu (EEA).

U četiri zemlje, 95% ili više svih kupališta imalo je vodu odličnog kvaliteta – Kipar je imao procenat of 99,1%, Malta 98,9%, Austrija 97,3% i Grčka 97%.

Hrvatska je takođe pri vrhu liste sa 94,4%, dok je ovaj procenat u Sloveniji 87,2%.

Kipar i Grčka su među zemljama sa najboljim kvalitetom vode, a Hrvatska je takođe pri vrhu

U Albaniji je 62% svih kupališta imalo odličan kvalitet vode. Ovaj procenat u Bugarskoj je iznosio 52,6%, a u Rumuniji 56%.

Sva kupališta koja su pokrivena izvještajem na Kipru, u Grčkoj, Letoniji, Luksemburgu, Malti, Rumuniji i Sloveniji imala su najmanje dovoljno dobar kvalitet vode u 2018. godini.

Tri zemlje sa najvećim brojem kupališta sa vodom lošeg kvaliteta bile su Italija (89 ili 1,6%), Francuska (54 ili 1,6%) i Španija (50 ili 2,2%).

U ovim zemljama je procenat kupališta sa odličnim kvalitetom vode iznosio: 90% za Italiju, 78,8% za Francusku i 87% za Španiju.

U poređenju sa 2017. godinom, broj kupališta sa lošim kvalitetom vode je smanjen u Francuskoj (sa 80 na 54), dok je povećan u Italiji (sa 79 na 89) i Španiji (sa 38 na 50).

Kontaminacija vode fekalnim bakterijama predstavlja rizik po zdravlje ljudi, naročito kada su u pitanju kupališta. Plivanje u kontaminiranoj vodi mora i jezera može dovesti do bolesti. Glavni uzročnici zagađenja su otpadne vode sa poljoprivrednih imanja i zemljišta. Ova vrsta zagađenja se pogoršava u vrijeme velikih kiša i poplava, koje dovode do izlivanja kanalizacije i zagađene vode u rijeke i mora, navela je EK.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )