FOTO: Nezavisne

SAN HOSE - Vrijednost dionica firme "Zoom" na berzi Nasdaq proteklog petka porasla je 9,7 odsto. Tržišna kapitalizacija kompanije prvi put je premašila 50 milijardi dolara.

"Bloomberg" napominje da je potražnja za uslugama video-konferencija porasla 160 odsto u posljednjih nekoliko mjeseci. Još početkom godine vrijednost "Zooma" nije prelazila 20 milijardi dolara.

Agencija ističe da je sada IT firma vrednija od američkog proizvođača traktora "Dear & ko" i farmaceutskog giganta "Biogena" zajedno. Istovremeno, tržišna kapitalizacija "Zooma" je 55 puta veća od očekivanih godišnjih prihoda, iako je za IT firme iz S&P 500 indeksa taj broj u prosjeku na sedmom mjestu, piše "Bloomberg".

Bogatstvo Erika Juana, osnivača i izvršnog direktora kompanije "Zoom", poraslo je više od 800 miliona dolara samo u petak, dosegnuvši nevjerovatnih 9,3 milijarde dolara, prenosi Indikator.

U samo nekoliko mjeseci "Zoom" je zabilježio 20 puta više korisnika.

Prema analitičarima, snažan skok na berzi posljedica je pozitivnih očekivanja ulagača, koji računaju na dugoročno povećanje dobiti IT kompanija u slučaju pandemije virusa korona.

Usluga video-konferencije koju nudi "Zoom" postala je izuzetno popularna u proljeće ove godine, kada su mnogi širom svijeta bili prisiljeni da rade od kuće.

Podsjetimo da su nedavno hiljade snimaka "Zooma" procurile u javnost. Među njima su bili i snimci ličnih razgovora i sesije s psihoterapeutima, a u nekim razgovorima su ljudi otkrivali i svoje brojeve telefona, pa čak i finansijske podatke. U "Zoomu" su priznali da aplikacija nije dovoljno sigurna, ali to nije uplašilo korisnike. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )